Засилване на енергийното сътрудничество между България и Кипър в контекста

...
Засилване на енергийното сътрудничество между България и Кипър в контекста
Коментари Харесай

Засилване енергийните си връзки с Кипър заради газопровода ИйстМед

Засилване на енергийното съдействие сред България и Кипър в подтекста на проектите на Израел, Кипър и Гърция да строят Източносредиземноморския газопровод " ИйстМед " (EastMed) разискаха министър председателят Бойко Борисов и президентът Румен Радев с кипърския външен министър Никос Христодулидис, който бе на посещаване в София в петък.

Борисов е определил " ИйстМед " като " един извънредно огромен енергиен и инфраструктурен план, който има голямо геополитическо значение за развиването на района и Европа ". Той е показал, че строящата се сега газова връзка с Гърция ще свърже газовия кулоар Север-юг с Южния газов кулоар, ще отвори пътя за импорт на полутечен газ от Гърция, както и от бъдещия " ИйстМед ". " В тази връзка преглеждаме като перспективно стратегическото енергийно партньорство по оста Израел-Кипър-Гърция ", добавя българският министър-председател, представен от пресслужбата на Министерския съвет.

Амбицията да засилят съдействието си в региона на енергетиката, стопанската система и свързаността са споделили по-късно денем Радев и Христодулидис.

България има интерес към енергийните планове за транспорт на природен газ, част от които е и Кипър. Енергийната ни съгласуваност ще способства за диверсификацията на европейската енергийна карта, декларирал президентът пред госта си.

Двамата са разискали задълбочаването на бизнес контактите сред двете страни, както и за възстановяване на транспортната съгласуваност в района.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР