Засиленото търсене на жилища довежда до абсурди и в сайтовете

...
Засиленото търсене на жилища довежда до абсурди и в сайтовете
Коментари Харесай

Панелка в Младост върви по-скъпо от апартамент в центъра на Атина

Засиленото търсене на жилища довежда до парадокси и в уеб страниците за парцели се появяват предложения за панелки в периферни квартали на цената на апартамент и в центъра на София или и даже на Атина.

Така да вземем за пример за двустайна, съвсем 40-годишна панелка, на втори етаж в кв. " Толстой ", с повърхност от 61 квадрата продавачите желаят цели 162 000 евро, или на квадратен метър по 2656 евро. Същата цена е оповестена за продажба на двустайна панелка от 70 кв. м в ж.к. " Дружба-2 ". За малко по-ниска цена обаче - 159 000 може да се купи тухлен апартамент от 65 кв. м на втори етаж в постройка от 2006 година в централния квартал " Оборище ", сочат данни от уеб страницата imot.bg. Общо за центъра на София има най-малко 200 предложения до 150 000 евро.

Раздутите предложения не са една и две. В " Надежда-2 " се продава панелка на финален, осми, етаж от 68 квадрата за 150 бона в евро. Блокът е строен преди цели 36 години. Другаде пък подчертават на помпането на офертите на дребните жилища. В първата част на " Младост-1 " маломерна двустайна панелка от 37 квадрата, на шести етаж се предлага за 100 000 евро, или по 2703 евро за единица повърхност. В " Люлин-6 " са малко по-скромни и сходен парцел от 35 квадрата се оферира за 83 000 евро, или по 2371 евро/кв. м. Рекордът за панелка в София се държи от 4-стаен апартамент от 100 квадрата в ж. к. " Младост-3 ", където притежателите са определили цена от 258 000 евро.

Около дузина са обявите в София за панелки над 200 000 евро

При другите железобетонни жилища вид ЕПК от времето на соца броя на офертите над тази граница е към 60. Максималното предложение от 315 000 евро е за четиристаен от 128 квадрата в " Лозенец ". В периферните комплекси на столицата пък най-високата цена от 269 000 евро в сегмента е за пространно жилище с повърхност от 160 квадрата на 10-и етаж в остарялата част на " Овча купел ".

Обявата за въпросната панелка от 162 000 евро в софийския кв. " Толстой " е по-висока даже от доста оферти за центъра на Атина. Там да вземем за пример за 150 000 евро се продава жилище от 120 квадрата на четвърти етаж, сочи информация в портала spiti24.gr. Десетки са офертите за жилища на естествен етаж до 162 000 евро, демонстрират данни от уеб страницата engelvoelkers.com. Едно от от тях е за апартамент с повърхност от 80 квадрата, който се продава за 120 000 евро на първи етаж в квартал, близо до морето. За центъра на града пък има и оферта от 108 000 евро, 57 кв. м, на трети етаж. Според Десислава Димова от организация " Луксимо ", която работи в Гърция, българи рядко търсят да купят жилище в Атина. " Интересът им е главно към ваканционен парцел на някой от островите или на други места по крайбрежието на южната ни съседка ", разяснява тя.

Според Даниела Грозева от " Веда корект " у нас поначало всички продавачи постоянно пускат офертата си с най-малко 15-20% по-висока от пазарната цена, с цел да има нещо за пазарлък. " Отделно по този начин ги поучават и брокерите, към които те се обръщат за съвет и подпомагане. 20-30% от притежателите на парцели , търсещи покупател, желаят доста високи цени, водени от нерационални стремежи, че

все ще се откри някой да даде желаната сума,

тъй като тъкмо тя им би трябвало. Останалите не след дълго смъкват въпросните 15-20 на 100 от първичната си оферта, както и са възнамерявали. Другите след 5-6 месеца престой на обявата смъкват повече от цената ", разяснява брокерът. " За панелка от 80 квадрата в " Дружба " за остарял панел, с външни тераси на повече от 40 години се желаеха 180 000 евро, само че се заплатиха 140 000. Често на панелки се вършат скъпи поправки и продавачите подчертават на действителната повърхност и разпределението на пространствата. Подобни продавачи са хора, които желаят да си купят ново издигнато жилище с парите от продажбата на остарелия парцел ", изясни Грозева. Тя цитира и различен случай - в " Манастирски ливади - Изток " на финален етаж за мансарда от 200 квадрата офертата е 800 000 евро. Продавачът желае тези пари и даже предлага да се провежда наддаване сред евентуални купувачи. Жилището се намира в елементарна кооперация, построена преди 10 години, и не е в затворен комплекс. За гаража към парцела се желаят спомагателни пари ", прибавя тя.

" Във всички случаи задържането на високата цена носи загуби на продавачите, тъй като жилище то стои на пазара неосъществено ", напомня Грозева. " Част от продавачите на високи цени

пускат публикация просто с цел да пробват

Причината е, че са чули за възходящите трендове на пазара. В момента в действителност има прекомерно огромно търсене, което не е добре и крие риск от балон. Много са покупките с заеми. При качване на лихвите балонът ще се спука ", предвижда тя. По думите й покупател, тръгнал да придобива парцел, търси на пазара към 4 месеца и по тази причина не бивало да се продава и бързо, да вземем за пример до 14-ия ден.

Теодора Димитрова от организация " ЕРА " счита, че предложения останали в уеб страниците за парцели повече от 3 месеца може да се считат за раздути. " Те или нямат добър маркетинг за продажба, или са надценени прекомерно. Става дума за всеобщите жилища. За характерните (като например първокласните жилища в елитни региони - б. а.) е по-различно, тъй като там кръгът от клиенти е по-тесен. В момента пазарът е динамичен и в някои региони, където предлагането е доста едва, покупко-продажбите стават бързо, изключително

от клиенти с благоприятни условия, държащи да купят жилище в избран квартал

или даже постройка. Тогава са съгласни и да платят по-висока цена. При скъпите първокласни жилища над 200 000 евро рисковете от предложения на непазарани цени са по-ниски. ", разяснява тя.

Димитрова също счита, че нерядко хора, които не са решили безусловно да продават парцела си, пускат разгласи на раздута цена, с цел да пробват реакцията на пазара. " На процедура това са нереални предложения, които единствено го разводняват ", разяснява тя и добавя, че сега търсенето е главно при всеобщите жилища поради огромното търсене и по тази причина тнам цените порастват. Особено ниско е предлагането на подготвени за живеене апартамент и, а доминират обявите за парцели в градеж. Конюнктурата е такава от последните 2-3 години. За предходната година междинната цена на покупко-продажбите с всеобщите жилища бе стотина хиляди евро.

Според Наско Атанасов от " Виктория инвест " към една пета от обявите, които се пускат на пазара,

са с най-малко 30% по-висока цена от пазарната

" Други 20 на 100 от продавачите считат, че оферират парцели те си на пазарна цена, само че те не дават отговор на междинната за региона и качеството на самото жилище. Обикновено надценяването се получава, тъй като всеки, решил да продава, гледа обявите в неговия квартал и междинната им цена и поставя нещо от горната страна. Не се преценява с годината на строителството на постройката, качеството на апартамент а, на общите елементи и по този начин се оказва, че парцелът е надценен и мъчно се продава. Често в " Манастирски ливади " в София се появяват предложения, които са на равнището за идеалния център на града. В столичния " Младост " пък има оферти за панелки на цената на новопостроени апартамент и, и то в качествени здания ", прибавя Атанасов.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР