Засилени проверки за лицензиране на музика, пускана на територията на

...
Засилени проверки за лицензиране на музика, пускана на територията на
Коментари Харесай

Погнаха фризьорските салони за авторски права - slava.bg

Засилени инспекции за лицензиране на музика, пускана на територията на фризьорските салони, стартираха от Министерството на културата. Инспекторите от дирекция „ Авторско право “ към ведомството откриха всеобщо несъблюдение на законовото обвързване на притежателите да уреждат авторски и сродни права за звучащите в обектите им песни и мелодии.

В интервала от 18 август до 4 септември са издадени 89 разпоредителни протокола на салони. От министерството изясняват, че стартиралата контролна акция цели да увеличи осведомеността на хората, притежаващи сходни обекти за разкрасяване. Причината - те постоянно в действителност не са осведомени със задължението си да заплащат за музиката, която звучи на тяхната територия.

В началото на септември бяха тествани и фитнес зали, като сходни протоколи бяха издадени на 5 от тях. Документът не води до директна глоба, като вместо това концепцията му е да прикани ползвателите – в тази ситуация притежателите на въпросните обекти, да уредят правата.

Припомняме, че съгласно Закона за авторско право и сродните му права при открито нарушаване от инспекторите на културното министерство санкциите могат да доближат до 20 000 лева От началото на предходната година право да правят инспекции в салоните, фитнес залите, заведенията за хранене и други сходни търговски обекти вършат и общините. Тяхната функционалност се състои в това наред с други документи при инспекции да изискват от притежателите и доказателство за споразумяване на авторски и сродни права за песни.

Общините обаче не наблюдават за изпълнявания репертоар. Това значи, че даден обект може да е сключил контракт с без значение сдружение за ръководство на права, което предлага стеснен набор от песни, само че да пуска на територията си и други части. Контролът по отношение на репертоара е към момента в ръцете само на Министерството на културата.

Снимка: Pinterest
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР