Засилени проверки в заведения за хранене по Черноморието на Агенцията

...
Засилени проверки в заведения за хранене по Черноморието на Агенцията
Коментари Харесай

Каква е хигиената на блок масите в хотелите ол инклузив във Варна

Засилени инспекции в заведения за хранене по Черноморието на Агенцията по сигурност на храните. Основно се следи - по какъв начин се пазим от ковид, годни ли са питателните артикули, които ни сервират по заведенията и вярно ли се съхраняват.

Това лято във Варна и околните курорти има повече туристи спрямо предходната година. Заведенията работят и са цялостни с клиенти. Това е и повода за засилените инспекции от инспекторите към Агенцията по сигурност на храните.

Освен за хигиената в заведенията и метода на предпазване на питателните артикули, те наблюдават за прецизното съблюдаване на противоепидемичните ограничения. Собствениците на заведения стават все по-дисциплинирани и нарушаванията са все по-малко.

Под прицела на проверяващите във Варна и в околните курорти са заведенията за хранене в хотелските комплекси и крайбрежните заведения за хранене. В капанчетата край морето денем няма доста клиенти.

От началото на юни инспекторите са ревизирали над 400 обекта в региона. Един от тях е затворен, защото е работел без регистрация. Издадени са 52 наставления. Най-честите нарушавания са неприятната противоепидемична отбрана на храните по блок масите в хотелите, както и неточната информация на етикетите.

" Нарушения са открити и във връзка с материално-техническата база, конструкция и съоръжение, некоректното водене на записи към системите за самоконтрол ", съобщи доктор Костадинка Маринова, отдел " Контрол на храните " в ОДБХ-Варна.

Проверката на инспекторите стартира от продуктите във фризерите на заведенията. Те би трябвало да се съхраняват при температура не по-висока от минус 18 градуса. Храните би трябвало да са в период на валидност и да имат документ за генезис. За да няма замърсяване на продуктите в кухнята, разчистване би трябвало да се прави на всеки час.

" Следи се за хигиена на личния състав, хигиена на пространства и съоръжение. Осигуряване на дезинфекционни средства, потребление на персонални защитни средства. При нарушавания, които заплашват здравето на потребителя, се стига до затваряне на обекта ", сподели още доктор Костадинка Маринова.

Ако станат очевидци на нарушавания в заведенията, клиентите би трябвало да подадат сигнал на горещия телефон, оповестен в уеб страницата на Агенцията по сигурност на храните. Засилените инспекциите ще продължат до края на септември.

Репортер: Нивелина Няголова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР