Засилени мерки за сигурност са взети около сградата на законодателното

...
Засилени мерки за сигурност са взети около сградата на законодателното
Коментари Харесай

Полицията в Хонконг задържа протестиращи преди обсъждането на закона за новия химн на Китай

Засилени ограничения за сигурност са взети към постройката на законодателното заседание на Хонконг, където през днешния ден ще се преглежда законопроект, криминализиращ неуважението към химна на Китайската национална република, заяви Франс прес. Във връзка с това се чакат митинги с присъединяване на младежи, съобщи ТАСС, цитирайки вестник "Саут Чайна морнинг пост ".

Мобилизирани са към 3 хиляди служители на реда и са предотвратени опити на обособени стачкуващи да провеждат вълнения. Задържани са 15 души, в това число трима младежи, от които са конфискувани бутилки със запалителна течност, оповестява вестникът.

Вчера опозиционни студентски организации приканиха в интернет конгреси за протестни акции и основаване на транспортен безпорядък. Тази заран полицията е разчиствала улиците от разпилян по тях отпадък и разпънати шипове. Правени са опити да се наруши работата на метрото, като на няколко станции се блокират вратите на вагоните. Полицията управлява и три подводни тунела, свързващи остров Хонконг с континенталната част на Китай. Спирани са били за инспекция коли, които се движели прекомерно постепенно и са можели да затруднят придвижването.

Властите на Хонконг се готвят да одобряват закон, който дефинира разпоредбите за потребление на държавния химн и планува отговорност за демонстрация на пренебрежение към него. Наказанията са санкции в размер до 50 хиляди хонконгски $ (6450 щатски долара) и затвор до три години.

От началото на май контролът в законодателното заседание на Хонконг е в ръцете на пропекинските депутати. На днешната парламентарна сесия е планувано разглеждане на закона за химна на второ четене. Третото и дефинитивно е планувано за другата седмица, съобщи Франс прес.

Напрежение в Хонконг основава и нов закон, който Пекин се готви да одобри. Той визира националната сигурността и не разрешава тероризма, сепаратизма, опитите за насилствена смяна на строя и непознатата интервенция. Макар че текстът на новия закон още не е оповестен, счита се, че той ще даде опция на Пекин да заобикаля хонконгския парламент. Новият закон ще разреши също така в Хонконг да бъдат основани подразделения на китайските органи за сигурност, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР