Засилен интерес към кампанията на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в

...
Засилен интерес към кампанията на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в
Коментари Харесай

46 русенци са се възползвали от възможността за безплатно изследване за хепатит B и C

Засилен интерес към акцията на Регионалната здравна ревизия /РЗИ/ в Русе за противопоставяне на вирусните хепатити регистрират здравните управляващи.

Това стана ясно от извършен диалог сред регионалния шеф Анатоли Станев и шефа на РЗИ доктор Искра Генева. В интервала от 1-и до 5-и август на две места в Русе бяха осъществявани бързи имунохроматографски проби за доказване на лекомислен антиген на хепатит В вируса и на антитела против хепатит С вируса. Възможност да се изследват русенци имаха на две места – в лабораторията на РЗИ, намираща се на бул. „ Придунавски “ 68, както и пред МОЛ-а на бул. „ Липник “. Там бе позициониран мобилен екип на здравната ревизия. В рамките на пет работни дни от опцията са се възползвали 46 души от района, като близо 85% от тях или 39 души са избрали мобилния пункт пред комерсиалния център. От всички изследвани единствено един човек е дал позитивен резултат.

Кампанията на РЗИ е годишна, като през тази година тя се организира под мотото „ Не мога да очаквам “. Идеята е по този метод да се сложи акцент върху неотложността на дейностите и напъните, нужни за унищожаване на хепатита като опасност за публичното здраве до 2030 година, даже в условия на продължаващата зараза от Ковид-19. Тъй като доста хора, инфектирани с хепатит B или C, не демонстрират признаци, тази „ тиха болест “ постоянно остава неразкрита. Ако не се лекуват вярно, хроничните хепатит B и C могат да доведат до чернодробна цироза или рак. По данни на Световната здравна организация /СЗО/ на всеки 30 секунди по света умира човек от заболяване, обвързвано с хепатитно инфектиране на черния дроб.

Припомняме, че в България към половин милион са болните от двата типа хепатит. В страната е призната и Национална стратегия за предварителна защита и надзор на вирусните хепатити за интервала 2021 – 2025 година. Целите на програмата са понижаване на заболеваемостта с 45% и на смъртността – с 30 на 100, от хронични вирусни хепатити до 2025-а. Сред останалите водещи цели е още постигане и задържане на 95% обсег с трети банкет на ваксина против хепатит B при деца, а също и понижаване на разпространяването на вирусни хепатити А, D и Е и др.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР