Защо за трета поредна година приемът за специалност "Право" няма

...
Защо за трета поредна година приемът за специалност "Право" няма
Коментари Харесай

Студенти ще учат право без приемни изпити

Защо за трета поредна година приемът за компетентност "Право " няма да бъде с приемен изпит, а с оценка от Държавните зрелостни изпити (ДЗИ) по български език и литература?

Подробности по тематиката бяха дадени в интервютата на репортера на Йоана Георгиева с проф. Даниел Вълчев, декан на Юридически факултет към Софийския университет и доцент доктор Захари Торманов, декан на Юридически факултет към УНСС.

Проф. Даниел Вълчев показа, че това е по този начин поради коронавирус рецесията и добави, че кандидат-студентите би трябвало да знаят по какъв начин аплайват не през последните два месеца, а още откогато стартира последната им образователна година.

"Ако едно висше учебно заведение желае да бъде правилно към тези деца, които желаят да постъпят в него, респективно към техните родители, то би трябвало да им каже какъв е реда за кандидатстване. Към септември и октомври предходната година това не беше допустимо. Както си спомняте ние бяхме затворени и нямаше никаква гаранция дали ще можем да проведем изпити ", сподели проф. Вълчев и добави, че съгласно него това не занижава критериите.

По думите му, държавните зрелостни изпити по български език и литература се организират релативно устойчиво, по нормализирани критерии и дават задоволително добра визия за подготовката на зрелостниците ". Той добави, че методът на банкет в юридическите факултети е организиран от "Наредба за единните държавни условия за образование по компетентност "Право " и за придобиване на квалификацията правист ", като по силата на тази разпоредба са планувани кандидатстудентски изпити.

"В последните три години, някъде към есента, когато се разбере, че никой не може да подсигурява, че ще има такива изпити заради неразбираемата епидемиологична конюнктура, министърът на правораздаването, в съгласие с министъра на образованието предлага на Министерския съвет да има една наредба за съответната година да не се ползват изпити ", разясни проф. Вълчев.

Той уточни, че нормално кандидат-студентите, които имат високи оценки на матурите имат добър резултат и на кандидатстудентските изпити. Освен това добави, че матурата е народен изпит и е напълно задоволителен с цел да се направи подбора на студентите.

"Най-важното за кандидатстването в "Право " е да има обединен вход и по-късно, като завършат юридическите факултети обединен излаз. Ако всички юридически факултети решим да имаме обединен изпит на входа аз нямам нищо срещу. Но да има изпит единствено в Софийския университет, до момента в който във всички други юридически факултети да има някакви проби, на които някой пита по кое време е основана Българската страна, дали 7-ми или 17-ти век и въз основа на това да се правят оценка, това няма никакъв смисъл ", показа проф. Вълчев.

По тематиката се включи и доцент доктор Захари Торманов, който сподели, че този банкет не е проблематичен, защото положителните факултети даже с държавен зрелостен изпит положителните факултети сортират тези, които са посочили най-хубави резултати.

"Подготвя се нова разпоредба в юридическото обучение, при която това е един от дискусионните въпроси, а точно дали приемът да бъде единствено с държавен зрелостен изпит, или да има изпит. Аз самият застъпвам мнението, че би трябвало да има изпит, защото юридическото обучение е тежко и дълготрайно ", сподели доцент доктор Торманов.

Той съобщи, че в други страни кандидатстването е по друг метод и уточни за образец Съединени американски щати, където с цел да се кандидатства право, претендент студентът би трябвало да има приключена бакалавърска или магистърска степен от друга компетентност и добави:

"Не е решителен приемът. Ние, като общество имаме интерес да приключват качествени и добре готови адвокати, защото правото визира всички сфери на обществено-икономическия живот и ползата е общ, и на нас, като факултети, и на обществото, като цяло ".

Повече детайлности за можете да чуете в звуковия файл.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР