Защо толкова много професионалисти напускат работа точно сега? Ако кажете,

...
Защо толкова много професионалисти напускат работа точно сега? Ако кажете,
Коментари Харесай

Правилото на 20-те процента

Защо толкоз доста експерти напущат работа тъкмо в този момент? Ако кажете, че последните 18 месеца на стрес и напрежение, свързани с пандемията от ковид, са провокирали цялостен барнаут измежду доста хора, няма да сгрешите.

Ако обаче се замислите за професионалния си живот и за този на хората към вас преди някой даже да беше чувал за COVID-19 евентуално ще си припомните, че доста от нас още тогава страдаха от продължителен стрес. Без вируса, който направи невъзможни доста от нещата, които ни носят благополучие и наслаждение, ние просто разполагахме с повече способи да пренасочим вниманието си от натрупалото се у нас напрежение. Иначе казано, рецесията с хроничния стрес предшества тази с ковид и за решаването й в дълготраен проект ще бъде нужно освен това от промяна на работното място или обезпечаване на повече свободно време за разформироване (макар че в доста случаи тези ограничения са изцяло необходими).

Това, от което в действителност имаме потребност, е да преразгледаме нашата връзка с работата. Кал Нюпорт, който е професор по компютърни науки в университета Джорджтаун, има съвет за постигането на тази цел. Наскоро в своя блог Нюпорт изясни по какъв начин неговото „ предписание на 20-те % “ би могло да доближи до корените на проблемите ни с хроничния стрес.

Как да изкорените хроничния стрес

Макар че пандемията внесе редица спомагателни усложнения и трудности, Нюпорт търси първоизточника на нашия стрес не във вируса, а в метода, по който управляваме работното си натоварване.

„ Много чиновници отделят към 20% повече време за работа, в сравнение с е действително по силите им. Това е натурален резултат от създалата се обстановка, при която хората са оставени да саморегулират натоварването си. Днес даже най-подредените измежду нас изпитват компликации с  организирането на работното си време, затрупани от задания,, оферти, телефонни диалози и и недай си боже Zoom срещи. Нормалната реакция, към която прибягват множеството хора, е да стартират да споделят „ не “ на всеки и всичко, когато се усещат претрупани, защото този отвод дава краткотрайно психическо прикритие, което да ни избави от безкрайния поток от задължения “, споделя Нюпорт.

Според него обаче този метод към професионалното натоварване е нестабилен и не предлага дълготрайно решение на казуса. Той не предотвратява натрупването на напрежението и води до това, което Нюпорт назовава „ най-лошата допустима настройка “. По думите му антитодът за това претоварване  е „ правилото на 20-те % “, при което вместо да работите 20% над силите си би трябвало да се стремите да поддържате натоварване от 20% под това, което бихте могли да понесете.

„ Ако имате относително самостоятелна работа от предприемачески вид, това би означавало да казвате „ не “ на повече неща в всекидневието си, както и да сте по-склонни да приключвате работа по-рано денем и да отделяте повече време за почивки. Добре е от време на време да си давате повече време за обяд или пък за следобедна книга “, поучава той.

Непостижима фантазия

Прилагането на това предписание може да ви звучи като кариерно самоубийство, само че Нюпорт подозира, че една сходна смяна не би оказала значително въздействие върху професионалния триумф на множеството хора.

„ В каква степен би ви навредило това в професионален проект? Колкото по-навътре встъпвам в материята на продуктивността, толкоз по-убеден ставам в това, че отговорът е „ не доста “. Ако подхождате отговорно към уговорките си, давате на значимите неща и сте задоволително подредени, с цел да не изпускате крайни периоди, евентуално ще продължите да изпълнявате ролята си задоволително добре, даже в случай че и отделяте по-малко време и сила “, споделя той.

Нюпорт надалеч не е единственият, който споделя, че оставянето на едни 20% незаето време във вашия график в действителност може да ви направи по-продуктивни. Най-различни специалисти в трудовата сфера настояват, че оставянето на празнина в ежедневния график дава на хората повече сила и им разрешава да бъдат гъвкави, когато им се постанова да се оправят с непредвидени условия. В резултат на това те реализират повече като работейки по-малко.

Истината е, че за жалост правилото на 20-те % не може постоянно да бъде приложено във всяка специалност. Ако сте доктор в разгара на нова вълна от COVID-19, няма по какъв начин да съкратите работното си време. Много започващи компании също са подложени на огромно напрежение, което изисква героични старания от техните основатели. За доста други хора обаче разрешаването на казуса с хроничния стрес може да бъде толкоз просто, колкото построяването на график, който съдържа 20% по-малко работа.

……………

Джесика Стилман за

Превод и редакция: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР