Защо сме толкова запленени, когато съзерцаваме красиво лице? И какво

...
Защо сме толкова запленени, когато съзерцаваме красиво лице? И какво
Коментари Харесай

Защо красотата е повече от външно качество – говорят гените


Защо сме толкоз запленени, когато съзерцаваме красиво лице? И какво в действителност го прави красиво в личните ни очи? Това са въпроси, заели вниманието на велики поети, художници и любовници с епохи, без никой от тях да може да даде безапелационен отговор. Днес обаче е доста евентуално да разполагаме с подобен и то с помощта на един непредвиден асистент – генното инженерство .

Екип от Университета в Западна Австралия оповестява, че е разгадал загадката на хубостта . Учените смятат, че са разкрили механизмите, каращи ни да възприемаме даден човек като хубав. И настояват, че чувството за попадане в плена на нечия хубост надалеч не се дължи само на външните му черти. За положително или неприятно, откритието трансформира и общоприетата ни визия за хубостта като чувство.

Според учените това дали ще възприемаме някого като красавец или хубавица, никога не е израз на първосигнални и безрезервни естетически чувства . Нещо повече – изследването потвърждава, че издигането на някого като хубав индивид в очите ни е в директна връзка и с неподозирани фактори като състояние в обществото, специалност, заплата и други Като връх на новата визия за хубост учените показват обстоятелството, че хора, които се показват като красиви,

се радват на по-позитивно отношение от страна на обществото и рядко получават съществени санкции при правосъдни процеси.

Така хубостта се явява не толкоз разследване от външни белези и личностни качества, а от доста по-материални фактори . А по-интересното е, че склонността ни да съдим за хубостта на някого точно по този метод, е

закодирана в гените ни .

Широко се твърди, че главен белег за външната хубост на някого са симетричните форми на лицето и чисто геометрично издържаните пропорции. Проучването измежду усетите на 77 мъже и също толкоз дами обаче потвърждава, че водещата причина за счетем някого за хубав е друга.

Свързани публикации.. Интелект – роля на гените и средата за образуването му 0 Митове за хубост, които в действителност са истина 0 Музиката прави мъжете по-привлекателни за дамите 0

Оказва се, че първосигналната ни реакция е да избираме хора, чиито лица издават по-голямо генетично многообразие в тяхното ДНК. Това е избор, еволюционно закодиран в личните ни гени. Той подсигурява, че ще сортираме сътрудници, които ще оказват помощ за дообогатяване на личните ни генетични заложби. А склонността ни да ги считаме за красиви в допълнение се ускорява в случаите, когато външните им качества са съчетани и със съответните материални заложби. В множеството случаи обаче те имат най-вече поддържаща функционалност.

Все още не е ясно за какво за някои хора материалният аспект е водещ фактор при окачествяване на даден човек като хубав и кадърен за генетичен продан. Тепърва ще се дискутира дали това е патологично отклоняване или непряк блян за подсигуряване на поколението не толкоз с приятни външни черти, колкото с богатство – вторият най-съществен белег за нечия хубост.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР