Защо системите за етикетиране са толкова важни отговарят експертиСъдържанието на

...
Защо системите за етикетиране са толкова важни отговарят експертиСъдържанието на
Коментари Харесай

За ползите от етиките върху храните

Защо системите за етикетиране са толкоз значими дават отговор специалисти

Съдържанието на етикетите върху питателните артикули би трябвало да дава цялостна информация на потребителите, с цел да може те по-добре да се грижат за своето всекидневно уравновесено хранене. Около това мнение се сплотяват специалистите, създали нова образна скица за етикетиране, придобила известност с името „ Батерия “. В нея се показват проценти мазнини, захари, сол и калориите в единична порция, съпоставени с предложения от Европейски Съюз дневен банкет. Схемата е съпроводена с изображение на батерия, с цел да се възприема по-добре от потребителите, осведоми Българска телеграфна агенция.

За изгодите от тази система за етикетиране на храните, която към този момент се употребява само в Италия, описват специалисти по тематиката.

„ В Италия сме създали система за етикетиране на храните, която е като фотография на продукта. Тя осведоми потребителя, че за избрана порция от тази храна, той приема избран % от питателните стойности “, описа Рафаеле Де Луцио, представител на Асоциацията на производителите от хранително-вкусовата индустрия в Италия „ Федералиментаре “.

„ Колкото по-разнообразно е храненето, колкото повече то се базира на вярното комбиниране на храни и подобаващите количества, толкоз е по-здравословен методът на живот. Човек може и би трябвало да яде всичко “, добави още той.

Според него в международен проект се следят от ден на ден медицински проблеми измежду хората, свързани със затлъстяването – проблем, директно обвързван с небалансираното хранене и неналичието на задоволително придвижване.

Ето за какво системите за етикетиране са толкоз значими, счита Рафаеле Де Луцио.

Каква е разликата сред NutriScore („ светофарната система “), употребена в някои страни и NutriInform Battery („ скица батерия “), прилагана в Италия?

„ Има опълчване на две концепции, които са радикално разнообразни. Едната система смята някои детайли в храните за доста нездравословни, които наложително би трябвало да бъдат отстранени. Ако би трябвало оптимално да опростим тази идея, би трябвало да кажем, че това е система, обвързвана с цветовото означаване на продуктите. Тя има две неудобства. Продуктите, които са обозначени със зелен цвят, дават сигнал, че от тях може да се яде колкото човек изиска. Знаем, че това не е по този начин. Тя окуражава хранителната индустрия да отбелязва с този цвят и химически добавки, което не е добре “, описа Рафаеле Де Луцио.

По думите му тази система разделя храните на „ положителни “ и „ неприятни “, без да взема поради хранителния принос на съставките към цялостния хранителен режим на дадения човек. Докато „ скица батерия “ показва процентните стойности на другите хранителни субстанции, от които човек може да вземе решения за своето уравновесено всекидневно хранене, уточни още той.

За преимуществата на това обозначаване на храните описа и Даниела Мартини, откривател от Катедрата по хранене, хранителни науки и околна среда в Държавен университет – Милано, Италия. „ Може да се види цялостното наличие на хранителни субстанции и детайли в дадена храна, с цел да се наблюдават здравословните граници на банкет “, означи тя.

Даниела Мартини акцентира, че към този момент системата се употребява само в нейната страна, като отпечатването на информацията е на предната страна на опаковката, само че следва Европейската комисия да реши кой да бъде единният метод за етикетиране в целия Европейски съюз.

„ Това ще помогне за свободното обикаляне на артикули в границите на Съюза, а потребителите ще могат да вършат осведомен избор “, означи още откривателят.

NutriInform Battery („ скица батерия “) е създадена от италианското държавно управление, дружно с Националния съвет на потребителите (CNCU). Тя е показана за първи път в Брюксел през 2020 година, само че досега Европейската комисия не е изразила преференция към съответна система, поддържайки тезата, че в дебата би трябвало да се включат всички страни, най-много бизнесът и потребителите.

Темата бе разисквана и на извършения в София конгрес, озаглавен „ Популяризиране на здравословните режими посредством правилна осведоменост на обществеността “, самодейност на посланика на Италия у нас Джузепина Дзара, в съдействие с италианската Асоциация на производителите от хранително-вкусовата индустрия „ Федералиментаре “.

Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР