Защо силантите са неизменна част от профилактиката на зъбния кариес

...
Защо силантите са неизменна част от профилактиката на зъбния кариес
Коментари Харесай

Поставят безплатно силанти на деца в Бургас

Защо силантите са неизменима част от профилактиката на зъбния кариес при децата? Това обясниха на родители и учители, представителите на Националния зъболекарски съюз. Поводът за срещата в Бургас е Националната стратегия за профилактика на оралните болести при децата , част от която е слагането на силанти.
Много хора не знаят какво се крие зад британския генезис на думата. Това е тип щемпел или запечатване на първите непрекъснати дъвкателни зъби. Процедурата би трябвало да се извърши когато децата са от 5 до 8 годишна възраст . Поставят се за интервал до четири години, само че всичко е строго самостоятелно. Силантът е тъничък пласт, който обгръща ямките на зъбите. Той е неосезаем, само че икономисва доста премеждия на дребните пациенти. Явява се като щит срещу микроби , не позволява навлизането на храна, а от там не се стига до пломбиране на зъбите.

Националната акция за орална хигиена стартира през 2009 година. Тя е по самодейност на БЗС и е финансирана от Министерството на здравеопазването. Над 400 лекари по дентална медицина в цялата страна слагат силанти изцяло гратис.
Д-р Николай Шарков, ръководител на БЗС, прикани родители, учители, общественици да се погрижат за децата в точния момент. Срещата в Бургас имаше тъкмо такава цел – да осведоми, коментира и убеждава, какъв брой е значима профилактиката.
На уеб страницата на акцията, който е http://www.oralnaprofilaktika.bg/ всеки може да се осведоми кои са експертите, извършващи процедурата в съответния град.
Има и безвъзмезден телефон за информация – 080014546.
До 20 ноември всеки родител може да запише детето си, като се обърне към денталните лекари, включени в акцията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР