Защо преброяването на населението е толкова важно, колкото са действия

...
Защо преброяването на населението е толкова важно, колкото са действия
Коментари Харесай

Преброяване 2021: Какво ни носи то и защо е толкова важно?

Защо броене то на популацията е толкоз значимо, колкото са дейности като изборите да вземем за пример? 

Темата разяснява в “Нашият ден “ Ивана Мурджева

“Да се преброим – един доста значим въпрос. Мисля, че множеството от нас го подценяват, тъй като им наподобява по-скоро някакво административно деяние, което не се отнася до нашите отговорности. И доста индиректно се отнася до нашето благоденствие.

Години наред броене то ми е звучало извънредно нереално и доста отдалечено от моя живот. Не съм виждала кой знае какви изгоди от това деяние за мен самата и моята реализация. Или някакви рефлексии върху това, което върша в публичното си съществуване.

Един развой на броене може да ни даде една доста добра статистическа информация за положението на районите и за техните характерни потребности.

Преброяването е едни доста комплициран развой, който желае една извънредно прецизна и доста сложна съгласно мен организация, не по-малко комплицирана от тази, която вършим по време на избори.

Сякаш възприехме изборите като нужното зло в нашия живот. Това е акт, който би трябвало да вършим. Повечето от нас към този момент сме уверени.

Но във връзка с броене то като че ли информацията към момента ни се изплъзва. Така или другояче 2021 година е годината, в която би трябвало да бъде осъществено това нещо. И месец септември-октомври ще бъдат отдадени на това деяние.

Какво ще ни донесе броене то

Благодарения на броене то освен ще може да актуализираме това, за което се приказва най-вече – избирателните описи. Да се преброим какъв брой от нас са действителните гласоподаватели и какъв брой от нас действително вземат решение ориста ни в околните четири и последващи години, участвайки в изборния развой.

Преброяването може и да ни покаже спецификата на живот в обособените райони. Едно броене може да ни даде общата картина, в това число и тази, обвързвана с неравенствата.

Съвсем не са за подценяване данните, които събира Националният статистически институт и обработва в огромни панели от информация.

Трябва да признаем, че нашите региони – статистически и стопански за страната – напълно не се намират в едно и също икономическо и обществено развиване.

Разпределението на богатствата е неравномерно сред обособените региони. И политиката, която би трябвало да бъде водена във връзка с тях, не може да бъде единна.

Защото, когато се организира една политика по отношение на всички, без да се отчитат спецификите на метода на живот по места, в множеството случаи резултатите не са тези, които потребителите на тази политика чакат да се случат при тях.

Преброяването може да даде извънредно добра база, върху която следващите държавни управления могат да създадат по-прецизни политики – и в обществената сфера, и в културната сфера, и в бранш земеделие, и в бранш туризъм.

Така че това, което ни чака през есента, е също толкоз значимо, колкото това, което ще ни се случи през лятото – изборите. Нашата гражданска интензивност през тази година би трябвало да бъде повишена. "
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР