Защо Нидерландия и Австрия са против членството на България в

...
Защо Нидерландия и Австрия са против членството на България в
Коментари Харесай

Защо отказват на България прием в Шенген: реакции и коментари


Защо Нидерландия и Австрия са срещу участието на България в Шенген, въпреки че страната е изпълнила техническите критерии за банкет? Какви реакции и мнения на медии провокира това?

Членството на трите страни в Шенген ще се разиска на среща на министрите на правораздаването от страните в на 8 и 9 декември. Още през вчерашния ден (2.12) обаче стана ясно, че Нидерландия няма желание да гласоподава „ за “ приемането на.

Позициите на Нидерландия и Австрия

Външният министър на Нидерландия Вопке Хукстра съобщи, че е “твърде рано ” за сходна смяна в позицията по отношение на България. Той добави, че Нидерландия би могла да преразгледа въпроса, когато си проличи, че в България има, която дейно се оправя с корупцията и проведената престъпност.
Редакцията предлага
Австрия е другата страна, която също е срещу приемането на България в Шенген. Съответно изявление по този въпрос неотдавна направи австрийският канцлер Карл Нехамер. Известно е, че Европейската комисия е за приемането на България в Шенген. Страната от дълго време е изпълнила техническите критерии за банкет.

Реакциите в България

Президентът разкритикува решението на Нидерландия да блокира присъединението на България към Шенгенското пространство. Той счита, че позицията на Хага е цинична.

“Нидерландия няма право да не ни желае в Шенген. Начинът, по който го направиха, е безусловно недопустим, голословен политически и юридически “, сподели пред министърът на правораздаването Крум Зарков.

„ България заслужава да бъде пълновръстен член на Шенген “, разяснява във Facebook някогашният министър председател Кирил Петков. Той написа, че е настоял пред да се отчетат решителните стъпки, които последното постоянно държавно управление на България е подхванало – в това число поетите от страната задължения за обезпечаване на господство на закона и за по-решителна битка против корупцията.

Мигранти преминават през България, само че остават нерегистрирани

Това, че в България съществуват проблеми с върховенството на закона, е вън от подозрение, разяснява швейцарският „ Нойе Цюрхер Цайтунг “ (НЦЦ). В публикацията си Фолкер Пабст напомня, че Нидерландия, Австрия и Швеция са най-отявлените критици на приемането на България в Шенген, въпреки че страната е изпълнила техническите критерии за участие.

В случая, несъмнено, става дума и за казуса с миграцията по външните граници на общността, отбелязва НЦЦ. Изданието написа, че от тази година миграционният напън по българско-турската граница се е засилил съществено. Австрия, да вземем за пример, се притеснява, че неналичието на граничен надзор ще усили мощно броя на мигрантите, които се насочат към страната.

Австрийски медии предават думите на Нехамер, съгласно който, в Австрия в този момент залавят по над 100 000 мигранти годишно, като 75 000 от тях остават нерегистрирани, въпреки че преди този момент са минали през други страни от Европейски Съюз. От разпити на претенденти за леговище и трафиканти на хора, както и от разбор на данните в мобифони на мигранти, австрийските управляващи са открили, че 40% от идващите в Австрия чужденци избират маршрута през Турция и България.

Сайтът Vienna.at цитира австрийския канцлер по този начин: „ Броят на арестуваните, които минават през България и Румъния, би трябвало да намалее. Едва тогава бих могъл да приема, че външните граници на България и Румъния действат. Защото 40% от 75 000 души са прекомерно доста “.

В София са фрустрирани

Фактът, че България още веднъж може да се размине с банкет в Шенген, фрустрира София, разяснява на собствен ред НЦЦ и разяснява: „ За елементарните българи и румънци този банкет няма да промени нищо изключително, тъй като те от дълго време към този момент пътуват без визи в Европа. Получаването на работа там също не съставлява проблем за тях. Търговията и стопанският живот обаче сигурно биха усетили позитивен резултат от отпадането на граничния надзор “.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР