Защо не направят разследване на сделката за ТЕЦ Варна, която

...
Защо не направят разследване на сделката за ТЕЦ Варна, която
Коментари Харесай

Мнения Daily - Новата тактика на Борисов

Защо не създадат следствие на договорката за Топлоелектрическа централа Варна, която от А до Я е корупция? Още по тематиката
Мнения Daily - Време е да приказваме за политики, не за гражданска война

И още: Да не останем пето колело на евросъюза; ГЕРБ брани Орбан, тъй като желае свободно да корумпира
17 сеп 2018
Мнения Daily - Руските военни учения са психотерапевтичен сеанс

И още: Здравните застраховки са като да гасиш пожар с керосин; След Орбан Европейски Съюз да накаже и " послушните " водачи като Бойко
13 сеп 2018 Шум в системата

Новата тактичност на Борисов

От коментар на някогашния дипломат в Русия и енергиен специалист Илиян Василев в неговия фейсбук-профил

Новата тактичност на Борисов - пуска всеки да приказва, какво си желае. Така основава лъжливото чувство за плурализъм на мнение, на либералност, когато в същина всичко е авторитаризъм. Симеонов е комфортния член на екипа, който го играе гамен и понякога разбутва седянката, като създава вести и вяра, че нещата могат и да не бъдат " толкоз зле ". И хората се връзват.

Питам - през юли Симеонов нападна Валентин Златев за горивата, в това число за лобисткия закон, в това число " ръководещия " народен представител Ревизоро /нормално е с прякора да е прочут повече, в сравнение с с името като при мафията/ благодарение на Борисов прокара лобисткия закон, който извади от конкуренцията дребни и междинни компании, които продават горива. Симеонов си приказва, каквото си желае. Но Борисов взема решение. И лобисткия закон мина с огромно болшинство.

От по кое време Доган има защита? Егати новината. Защо не създадат следствие на договорката за Топлоелектрическа централа Варна, която от А до Я е корупция? Какво излиза - цялото държавно управление обезпечава договорката на Доган, която умишлено ощетява страната, а Симеонов пита за защитата, която е изтощена вест. Не че не истина.

Защо не пита сътрудниците си министри и Борисов за какво осигуриха милионите на Доган с деяние и безучастие. Уж Доган е олигарх, има над 200 милиона лв., към този момент изпрани и законни пари, а бюджетът му заплаща защита от нашите пари. Полумерки, полуистини, полуполитици.

Ами защитата на Пеевски? Всичко това е години и отговорността е тотално и напълно на Борисов и в този момент Симеонов се досети да пита? Нали са кабинет до кабинет в Министерски съвет - отива при Борисов, пита, подвига скандал, дава период, в случай че би трябвало дава оставка. Иначе всичко това си остава спектакъл предопределен за публиката - най-после Доган с защита и олигарх. Златев тоже.

------------
Накрая най-вероятно всичко ще се не помни, тъй като тук кипи реплика на активност.
Свободно слово

Кому е необходим карцерът на проверяващи публицисти

От коментар на Ясен Бояджиев за " Дойче Веле "

Фотограф: Красимир Юскеселиев
Потресаващи със своята уточненост данни за корупция при публични поръчки за стотици милиони. Очевиден опит за прикриване на тези данни посредством заличаване на улики. Журналисти се пробват да го предотвратят, като алармират полицията, наблюдават няколко автомобила и в дупка в полето откриват горящи чували със счетоводни документи. Вместо да се включат в спасяването на документите, първата работа на пристигналите по-късно служители на реда е да арестуват двамата публицисти и съпътстващия ги юрист.

Арестът самичък по себе си е абсурден и по тази причина първият зародил въпрос разумно беше този: кому е бил необходим и за какво се е стигнало до него. Ето три вероятни отговора:

Според едни, това е опит за възпрепятстване на журналистическо следствие и посягане против медийната независимост. Според почитан полицейски шеф, това не е арест, а рутинна процедура по " определяне на самоличността по безапелационен метод ". Действията на служителите на реда били професионални. Тогава обаче остава неразбираемо за какво е трябвало публицистите да бъдат тръшнати на земята с ръце на гърба и " закопчани " с белезници, откакто е било явно, че не горят документите, а ги гасят. Както и за какво " рутинната процедура " е траяла цели седем часа и е завършила едвам след намесата на непознато посолство.

Разбира се, съществува и тази опция: прекомерно евентуално е да става дума просто за неразбирателство и липса на задоволително връзка. Както и за най-обикновена несръчност и безпросветност.

Около този неправилен арест има и по-важни въпроси. Оплетен в спорните си пояснения, без да желае ги формулира точно въпросният полицейски шеф. Първият въпрос е напълно съответен: " Каква работа имат тези публицисти да се намират на мястото, нали са подали на нас информацията? ". Отговорът е явен - публицистите са били на мястото, тъй като опитът ги е научил, че не могат да имат вяра на полицията и на останалите органи, които би трябвало да се борят против сходни закононарушения.

Вторият въпрос звучи обобщаващо и алегорично: " Българските служби за сигурност ли работят или публицистите? ". Краткият отговор гласи, че когато става дума за корупция и за общата медийна картина в България, едните изобщо не " работят ", а другите го вършат незадоволително и по изключение.

Накрая най-вероятно всичко ще се не помни, както в доста други сходни случаи. Защото тук кипи реплика на активност за отклонение на вниманието или за издаване на индулгенции. А в случай че въобще нещо се проверява, то е единствено с цел да може в нужния миг да се удари, шантажира или рекетира някой стопански или политически съперник.

Съвсем ясно се вижда какво става, когато институциите не работят, а същинските медии са мачкано, заглушавано и отвред задушавано малцинство. Потъват милиони, платени по веригата в нагласени поръчки и търгове, асфалтът няма сцепление, автомагистралите са на талази, банки банкрутират изведнъж, политици внезапно се трансформират в крупни бизнесмени и притежатели. А болшинството от популацията, подложено от псевдомедиите на агитация и промиване на мозъци, или не знае, или нехае. Най-много да се ядоса, в случай че му покачат тока, парното или цигарите

------------ Има носталгия по твърдата ръка, която ще даде да схванат на всички инакомислещи.
Власт

На Изток няма кой да спре наченките на тирания

От коментар на Владислав Панев, съпредседател на Политическа партия " Зелените ", за " Дневник "

Фотограф: Laszlo Balogh
С малко помощ от " другари " Виктор Орбан се утвърди като знамето на всички настоящи и евентуални диктатори в Европейския съюз, а и отвън него. Той съумя да покаже пътя - освен все по-голяма като бройка администрация, изхранване на близки и подвластни от властта олигарси, тотално преодоляване на медиите и всекидневно бълване на агитация, което си го знаем и тук. Но и налагането на тематика (в случая мигрантите и всевъзможни други малцинства), превръщането й в консенсусна за голямата част от обществото и громене на външен и отдалечен зложелател. В случая най-много Европейския съюз (ЕС), нищо че оттова идват огромна част от фондовете, нужни за изхранване на клиентелата на властта. Както и, изключително в унгарския случай, Сорос.

Чисто психически не можехме да чакаме да се случи нещо друго в някогашните соцстрани, в този момент членове на Европейски Съюз. Не сме задоволително богати, тъй че да има сериозна маса от хора, които са самостоятелни от властта и които могат да спрат всевъзможни първи проблясъци на тирания. Като общества и не сме толкоз демократични, колкото тези в Западна Европа.

Напротив, има си носталгия по твърдата ръка, която ще даде да схванат на всички инакомислещи. А пък приливът на европейски пари е много изкушаващ за всеки министър председател да се опита да векува на поста. И това го вършат с леки промеждутъци и Орбан, и Качински, и Борисов, и Фицо (макар и в този момент да е краткотрайно на заден план).

Неслучайно от нашите страни пристигнаха и огромната част от гласовете в Европейския парламент в поддръжка на Орбан. Те се припознават изцяло в него. За всички тях, в това число и за унгарския министър председател, въпросът с бежанците в действителност не е най-важният. Атаката от Европейски Съюз към Орбан идва по линия на битката с корупцията, разделянето на управляващите, медийната независимост. Все тематики, които стягат чепика и на Бойко Борисов. Където ние нямаме никакъв прогрес, а в противен случай - България изостава трагично по всяка от тях, откогато Борисов е във властта. Затова и е изцяло разумно, че депутатите от нашето болшинство, а и от опозицията, ще заемат кръгова защита в отбрана на сътрудника си. Затова и той е воин за тях - човек, който отстоява правото на сътрудниците си в района да крадат европари и да се окопават във властта, без никой да им търси сметка, тъй като в този момент им е паднало.

А пък депутатите в Европейския парламент, вместо да избодат очите на диктатора Орбан, му изписаха вежди. Превърнаха облика му в жертва. В воин, който брани страната си от лапите на алчните еврократи.

За да сме наясно, Европейския съюз е отлично създание. Откакто съществува, няма войни на континента, а също така можем да търгуваме свободно, да пътуваме и да работим свободно, да влагаме на практика в целия свободен свят. Това е отлично, това е което ни прави по-богати, без значение от слабото ръководство. И би трябвало да поставим оптимални старания да го съхраним.

Само че огромна част от еврократите (далеч не всички) са в действителност най-големите врагове на съюза. Защото разочароват хората с безсмислието си. И ги тласкат в прегръдката на радикалите, които ще го взривят с всички отрицателни последици от това.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР