Защо книгата на д-р Петър Илиев Компетенцията на Народното събрание,

...
Защо книгата на д-р Петър Илиев Компетенцията на Народното събрание,
Коментари Харесай

Плагиатският скандал с кандидата за МВР министър Петър Илиев – важните детайли

Защо книгата на доктор Петър Илиев " Компетенцията на Народното събрание ", който беше спряган първо за министър председател, а в този момент е публично номинация на партията на Слави Трифонов " ИТН " (ИТН), не може да бъде открита елементарно? Този въпрос е един от главните, които " в свое видео, отдадено на творбата и дали в нея има плагиатстване.

Припомняме, че ръководителят на парламентарната група на Има Такъв Народ на няколко пъти съобщи следното: " Искам някой с лицето си да застане и да каже, че господин Петър Илиев е изплагиатствал част от книгата си, с цел да може да бъде наказан. Спряга се името на госпожа Киселова, която не е отговаряла директно. Моля този, който твърди, че е изплагиатствана от него, да излезе и да каже, с цел да отиде господин Илиев със съответния човек в правосъдна зала. Г-н Илиев е подготвен да осъди всеки, който съобщи това нещо ".
 Оставка на немски министър за плагиатство Оставка на немски министър за плагиатство
Кандидатката на социалдемокрите за кмет на Берлин на изборите през септември подаде оставка от министерския си пост в сряда поради твър...

Като самобитен отговор на тези думи обаче следва да бъде направено конкретизиране – отминалост за плагиатство има единствено по Наказателния кодекс, тя фактически е 6 месеца. В на формалния уебсайт на Министерството на образованието и науката (МОН), в която е препечатано изявление на министъра на образованието проф. Николай Денков пред Агенция „ Фокус “ от началото на април, 2017 година, самият Денков споделя следното: " Ако бъде открито плагиатство, няма период на отминалост. Тоест, вие може да сте го създали преди 20 години, в случай че в този момент се прави инспекция и откри, че преди 20 години сте си преписали труд на някой различен академик – български или задграничен, това е плагиатство. И оттова вие би трябвало да си понесете следствията. Съответно, в случай че сте станали професор с тези писания, Вие би трябвало да бъдете освободен от тази академична служба ". Думите на Денков касаят Закона за развиване на университетския състав. Припомняме, че Денков и в този момент е министър на образованието - длъжностен, като беше поканен дружно с Асен Василев и Кирил Петков от Има Такъв Народ, преди да се стигне до отвод от страна на тримата и съответните последвали кавги най-много с Василев ( от парламентарната естрада за кражба на интелектуална благосъстоятелност по адрес на Василев), само че и с Петков.

Съответно, след дълго търсене " Правна полуда " прави параленост с книгата на доцент Наталия Киселова " Парламентарен надзор " - с цел да откри има ли подозрения за плагиатство. Какво е посланието на видеото, можете да видите по-долу.

Пространно следствие на " Дневник " и " Капитал " хвърля повече светлина по случая. Най-интересното в материала на изданията на " Икономедиа " е описанието на процедурата за определяне на плагиатство, обвързвана със Закона за развиване на университетския състав. Тъй като доктор Петър Илиев е учител в Софийския университет " Св. Климент Охридски ", Етичната комисия на университета може да гледа случая. Но – би трябвало да бъде подаден категорично сигнал, освен това до ректора, който да го придвижи през заместника си по научна активност, би трябвало подаващият сигнала да има интерес т.е. всеки, придобил научна степен в съответното професионално направление, както и лица, заемащи други университетски длъжности, учащи се в СУ, или членове на публицистични колегии на образователни и/или научни издания. Ако въобще даден случай се преглежда от Етичната комисия на СУ, в последна сметка решението за глоба е на ректора.



Още от ПОЛИТИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР