Защо казваме кашляш като магаре, след като магарето не кашля,

...
Защо казваме кашляш като магаре, след като магарето не кашля,
Коментари Харесай

Откъде идват изразите „кашляш като магаре“ и „напил си се като свиня“?

Защо споделяме " кашляш като магаре ", откакто магарето не кашля, и " напил си се като свиня ", откакто свинята не пие? Сега ще отговорим на този магарешко-свински въпрос.
 
Факт е, че свинята не пие или най-малкото няма навика да си купува алкохол. Ако ѝ се предложи, това е друга работа. С магаретата обаче нещата са малко по-различни.

Започваме с магаретата . Не знам какъв брой магарета сте виждали и каква част от тях са били в положително здраве, само че в действителност магаретата кашлят, освен това доста особено. Те имат натоварен кашлящ инстикт и той е толкоз различим и незабравим, че даже в националната традиция болестта коклюш се назовава магарешка кашлица.

 
Причините за кашлицата при магаретата може да са няколко. Магарето може да получи инфектиране на дихателните пътища, породено от настинка или бактерия. Това, че е магаре, не го ваксинира. Имаме даже случаи на магарета с астма, доста близка да човешката, и това напълно не е толкоз рядко.

 Селскостопанските съпоставения в множеството случаи се основават на човешката вероятност или са плод на човешки дейности Селскостопанските съпоставения в множеството случаи се основават на човешката вероятност или са плод на човешки действияiStock/Getty-->

Разбира се, магарето може да кашля и не поради заболяване , а просто тъй като е работило в запрашена среда или е яло избран вид храна, която му пречи да диша. Така или другояче магаретата си кашлят и това е видяно от дълго време.
 
Разбира се, не всяко магаре кашля , само че всяко може да се разкашля, а разкашля ли се един път, няма по какъв начин да сбъркате присъщия тон. Затова и в визиите ни кашлицата е обвързвана с магаретата, а не с конете, които също кашлят.

Що се отнася до пиянството на свинята , тук нещата са малко по-различни. Свинете са податливи на алкохолизъм. При редица проучвания е открито, че свинята е най-близо до индивида по отношение на реакцията към алкохола. Ние имаме сходни кръвоносни и дихателни системи и преработваме алкохола по един и същи метод.

Обаче в естествената си среда свинете нямат достъп до алкохол . Значи, не че не биха пили, просто никой не ги черпи. Проблемът при свинете е, че единствената им среда е кочината. Те се въргалят по през целия ден в нечистотия и тиня. Това ги прави обществено неприемливи от нас - хората, до момента в който не станат под формата на пържоли. Тогава са изцяло обществено допустими.

Пияният, откакто загуби надзор над себе си, също се въргаля неведнъж в нечистота . Така че думата скотщина действително отбелязва държание, което е обвързвано с неналичието на задръжки и публично непристойно поведение, най-много въргаляне.
 
Ето по какъв начин единият случай на анималистично съпоставяне - " кашля като магаре ", е изцяло оневинен и не носи в себе си някаква морална оценка, а е по-скоро картинно изложение на признаци. В другия случай обаче имаме е най-вече морална оценка , без да се основава на действителна животинска процедура. Свинете се ровят в тиня, само че са си най-много трезвеници.

Селскостопанските съпоставения обаче в множеството случаи се основават на човешката вероятност или са плод на човешки дейности. Например " зъзна като куче " или " пребит като куче " не значи, че кардинално кучетата обичат да студуват или държат някой да ги набие. Нали по този начин?
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР