Защо К2 е считан за най-опасното място за алпинистите? Това

...
Защо К2 е считан за най-опасното място за алпинистите? Това
Коментари Харесай

Планината, която иска да те убие - в памет на българските алпинисти в плен на мечтата

Защо К2 е считан за най-опасното място за планинар ите? Това е вторият най-голям връх на планетата, след Еверест – 8611 метра. Намира се в планината Каракорум. Първото му нанагорнище е през 1954 година.

К2 беше единственият от 14-те осемхилядници, който не беше изкачван през зимата. Това се случи този януари, когато Нирмал Пурджа, дружно с други 9 планинар и съумя да се качи на най-високата му точка. По това време в базовия лагер беше и Атанас Скатов.

През годините е имало доста опити за български изкачвания. Само двама са го създали успешно  – Боян Петров през 2014 година и юрист Стефан Стефанов през 2019 година 86 са починалите планинар и, опитващи се да стъпят на К2. Върхът към този момент взе една жертва тази година – испанският планинар Сержи Минготе почина, след падение при опит да се върне в лагер 3.

Атанас Скатов става следващият българин, изгубил живота си на осемхилядник. Преди съвсем 37 години цяла България се надява Христо Проданов да успее да се избави в подножението на Еверест. На 20 април 1984 година той става първият ни съотечественик, стъпил на най-високата точка на планетата. Сам и без О2. Тръгва да слиза от върха към 18,30 часа, само че в никакъв случай не стига до лагера.

В търсене на Проданов Людмил Янков преодолява рекордно бързо голяма височина в опит да му помогне. Намира само раницата му.

20 години по-късно Еверест взима вечно втори българин – Христо Христов. Той е част от втората ни национална експедиция. Потвърдено е, че е съумял да стъпи на върха, само че умира слизайки. Тогава изчезва и племенницата на Христо Проданов – Мариана Масларова, която се катери в състава на руско-бразилска експедиция.

През май 2018 година най-успешният български планинар Боян Петров умира на Шиша Пангма. Той остава планинар ът с най-вече качени осемхилядници и то без помощта на О2 - 10. Издирването му е едно от най-мащабните в историята на алпинизма, само че приключва без резултат.

Година по-късно на слизане от Лхотце умира Иван Томов. Той получава мозъчен оток, само че макар напъните на други планинар и издъхва на слизане под лагер 4. Въпреки следващата загуба един от доайените на родния алпинизъм Дойчин Василев е безапелационен – смелите няма да свършат.

„ Всеки си дефинира мотивацията самичък. В общи линии неизвестността, възможните компликации, бих ли могъл да преодолея тези компликации, човъркат любознанието на човек и той потегля “, споделя той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР