Защо изчезват хората/понякога/защото им е тежко/или просто много им се

...
Коментари Харесай

"Подслон" в стъкларски магазин

" Защо изчезват хората/понякога/защото им е тежко/или просто доста им се спи " - този стих от Айлин Топлева наред с " Драскулки от лудницата " на Иван Димитров и други поетични текстове, прозаичност и рисунки на одобрени и дебютиращи създатели са част от " Подслон " - евентуално първото литературно списание в България, концентрирано върху психологичното здраве. Мая Даскалова и Надежда Тричкова са двете млади дами, които самоуверено се впускат в издаването на списанието. Вдъхновени са от докторантската работа, която Мая довършва в Единбург, на тематика списания, оповестени в психиатрични институции през XIX в. Един от образците е " Екселсиор ", литературното списание на Кралската институция за душевноболни " Джеймс Мъри " в Шотландия, само че сходни издания е имало и в психиатриите в Англия, Съединени американски щати и в някои европейски страни.

Голяма част от тематичните списания, излизали през тази ера, са били употребявани от психиатричните институции с лечебна цел, само че другата им задача е била да показват самите заведения в по-добра и човечна светлина. Според Мая Даскалова на тези списания се е падало да основават възприятие за общественост, тъй като постоянно са били единственото средство за другарство: " По това време в огромната си част писмата на пациентите изобщо не са напускали рамките на институциите и противоположното - кореспонденцията извън не е стигала до пациентите, тъй като лекарите са считали, че това би ги развълнувало и би попречило на лекуването им. Творбите и публикациите са били единственият медиум, който да пробие тези ограничавания. "

Надежда Тричкова и Мая Даскалова считат че през днешния ден, през XXI в., още веднъж литературата и творчеството имат силата да разрушат стените на безразличието и стигмата в България. " У нас визитата на терапевт към момента се счита за нещо прекомерно необичайно. Искаме да поощрим разбирането, че хората не се разделят на луди и естествени. Всички в един или различен миг претърпяваме несъразмерен стрес, горест или яд, които могат да ни изкарат отвън релси и да бележат душeвността ни по дълготраен метод ", споделят създателките на списанието. Целта на материалите в " Подслон " е да разсънят емпатия в читателите, само че и да ги подбуден да се образоват, да четат, да се поинтересуват от психологичното здраве.

Иван Димитров, създател на шест книги с прозаичност и лирика и на драматургични текстове, с подготвеност се включва в първия брой на списание " Подслон ". Иван има биполярно разстройство и споделя, че когато е в най-ниската точка на депресията си, има непрекъснати мисли за самоубийство.

" Преди време Мануела Попова ме предложения да вземам участие в плана й " Не ми се обиждай, само че... " (умна акция, ориентирана против стандартите и предразсъдъците - бел. ред.) и до ден-днешен от време на време хора се свързват с мен, с цел да ме питат какви лекарства взимам, по какъв начин са се развили нещата при мен. А около всичко това открих, че измежду моите другари и познати има такива със съществени проблеми с психологични разстройства, за които просто не приказват ", споделя Иван Димитров. Той има вяра, че когато е открит за своите лични прекарвания, други към него също вземат решение да се разкрият и това оказва помощ. А литературните творби дават опция на читателя да съпреживява и са нужни както на хората с психологично разстройство, по този начин и на техните родственици.

Иван Димитров споделя за своите тридесет и шест дни в психиатрията, където постъпил с ужасна меланхолия. После пристигнало приповдигнатото въодушевление. " Това направи този престой много цялостен. Никога не съм се смял толкоз в моя живот, колкото тогава, за тези 36 дни. " Така се споделя и текстът му в първия брой на " Подслон " - " 36 ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР