Защо и как светът допусна да бъде измамен за милиони ...

Защо и как светът допусна да бъде измамен за милиони

Николай Стоянов: Аналогията между Оne Coin и КТБ е стряскаща

Защо и по какъв начин светът позволи да бъде излъган за милиони от българката Ружа Игнатова? За аудиодокументална поредност за криптоизмамата на века – " One Coin " споделя " Мрежата " по стратегия " Христо Ботев " Николай Стоянов, публицист от в. " Капитал “ и създател на поредицата с редактор Емилия Милчева.
Какво е Оne Coin
" Това е една машинация – пирамида, маскирана зад фасадата на криптовалута. Оne Coin служи за прикритие на финансови излъга. Според американските управляващи извоюваната сумата е 4 милиарда $, а излъганите са 3 милиона души. Лъгани са, че купуват просветителни пакети, само че множеството хора не са и подозирали, че влагат толкоз в тази машинация. Всъщност Оne Coin продават фантазия за бързо замогване. "

Контролът не работи
" Според мен и медиите, и регулаторите не са били задоволително бдителни. Такава голяма машинация би трябвало да ги накара да работят. Българските проверяващи органи – полиция и прокуратура, също би трябвало да са много по-активни. Може би част от тактиката на Ружа Игнатова да направи офисите си в България е повлияна точно от това, че българските управляващи няма да проявят нужното равнище на зоркост. "
На какво наподобява Оne Coin
" Най-драстичния образец, който мога незабавно да посоча, е КТБ. Макар паралелите да не са същите, тъй като едното е контролирана банка, до момента в който другото е новопоявяваща се компания. Но за КТБ, както и за Оne Coin, имаше задоволително изписано и от мен, и от други сътрудници в медиите за евентуалните проблеми вътре, за кредитирането на свързани лица в размери, които надвишават всевъзможни предели. Въпреки това, до момента в който не се стигна до спора сред Цветан Василев и Делян Пеевски, нямаше никаква интервенция от управляващите. Така че сходни проблеми, където едни хора натрупват огромно положение в България и се усещат безнаказани, има много. Това е най-стряскащата прилика, която мога да направя. "
Ако се свържа с Ружа Игнатова
" Бих я попитал имало ли е миг, в който е почувствала някакво разкаяние за това, което е направила. Защото за мен е необичайно чисто психически, в случай че човек умишлено прави една машинация, с която знае, че ще има жертви с такива огромни суми, би трябвало да има някакви морални алтернативи, най-малко съгласно мен. А на мен ми наподобява, че тя ги е нямала. "

Ружа Игнатова изчезва безследно през 2017 година. Издирвана е от управляващите в Германия и Съединени американски щати с повдигнати обвинявания. Брат ѝ е задържан и се е признал за отговорен. Въпреки всичко това, тя е в неопределеност и до момента.

Източник: fakti.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg