Защо е в окаяно състояние основната астрономическа точка на държавната

...
Защо е в окаяно състояние основната астрономическа точка на държавната
Коментари Харесай

За тъжната съдба на туристическата точка на столицата ни – жълтата осмоъгълна кула от 1920 година

Защо е в окаяно положение главната астрономическа точка на държавната триангулация на България – жълтата осмоъгълна кула от 1920 година зад Военния клуб?

Вече 100 години история, само че история по български. Кулата, която е сложила страната ни на картата на света – в дословния смисъл, от десетилетия търси новото си предопределение. В историческия център на София, на пътя на туристическите обиколки, постройката в този момент стои заключена с решетка, само че с избита врата. И „ украсена “ с графити и петна от кучетата, които май са единствените с интерес към съществуването й. А и единствено скромната плоча, сложена преди 31 години от Министерството на защитата поизбеляло припомня, че „ Построената от Географския институт при Министерството на войната “ кула е „ определила географската дължина през 1930 “-та.

Но макар централните заслуги на кулата за оформянето на главната туристическа точка на столицата ни, тъкмо тя стои настрана от интереса на туристите. Тошко Ташков от сегашната военна географска работа споделя, че кулата се поддържала до преди 30-ина години. А преди 10-тина години поставил веригата на решетката, заключил катинара. И дал ключа на един от отделите на МО, който се занимава с военните клубове и военно-почивното дело. От оня миг нататък „ експонирането на кулата “ в историческия център на столицата ни е единствено на хартия и под формата на хрумвания.

Последният актуален интерес към нея е от началото на 2021-ва година. Тогавашната регионалната администрация се поинтересувала по какъв начин може да бъде проведена непрекъсната експозиция на географската работа, демонстрира документи Тошко Ташков от военната географска работа. Той е сигурен обаче, че преди да има осъществени хрумвания, би трябвало да има координиране по какъв начин да се стопанисва обектът. Кулата е била част от войсковия регион на Военния клуб от най-старо време. А по-съвременните документи споделят – кулата е обществена държавна благосъстоятелност, а МО е ползващ притежател.
Обаче общината взема решение по какъв начин историческият център на София да бъде завършен. Така в решаването на ориста влизат доста фактори, които май не са седнали да си приказват с годините, излиза наяве от думите на Тошко Ташков.

Запознати споделят, че вид е кулата и регионът към нея да се деактува от обществена държавна благосъстоятелност в общинска. И по този начин посредством програмата на Столичната община „ Стара София “ да бъде показана в подобаващия метод за този регион. За да стане и по-забележима за туристите. А другояче и Тошко Ташков от военната географска работа не е удовлетворен по какъв начин наподобява регионът.

„ Кулата може да се назова и монумент на културата и монумент на безхаберието. Тази кула може да се каже, че е ситуирана на така наречен пъп на София. Наричат това място Софийския меридиан “, разяснява тематиката пред БНР Вили Лилков, проф. по физика, учител в Минно-геоложкия университет, няколко мандата общински консултант във СОС и заместник-председател на СОС.

„ Чрез тази кула и София с България се свързва Гринуичкият меридиан. Така преди 90 години България се свързва с мрежата на Европа. За мен тази кула е джипиес преди спътниците, тъй като това е било мястото, от което са почнали да се построяват триангуларната мрежа на България “, описа още проф. Лилков за потреблението на кулата от геодезистите преди 90 години.

Проф. Лилков алармира също за положението на кулата.

„ Това е било и най-високото място в столицата тогава – 552 метра надморска височина и тази височина е отразена в една плочка, сложена на храм- паметника „ Александър Невски “. Тоест – най-високо място на така наречен заветен рид на София. И кулата сега може да се впише доста добре в едни туристически маршрут в центъра на града и да бъдат разказани доста забавни неща за историята на българската геодезия и топография. А тя сега е извънредно занемарена. Не се употребява и не се приказва на хората какво съставлява “, уточни още проф. Вили Лилков.

Според него Столична община би трябвало да предприеме дейности за смяна на визията на кулата. Той ще напише писмо да кмета на София да се инициира смяна за ориста на жълтата кула.

Още от Любопитно

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР