Защо буквите в азбуката са подредени по този начин? Защо

...
Защо буквите в азбуката са подредени по този начин? Защо
Коментари Харесай

Защо буквите в азбуката са подредени точно така?

Защо буквите в писмеността са подредени по този метод? Защо да вземем за пример писмеността не стартира единствено с гласните? Каква е логиката навръх тази класификация ?
 
Днешните писмености , в голямата си част, произлизат от гръцката. Латиницата и кирилицата са единствено видоизменена гръцка книжовност. Но елините не са я измислили, те са видоизменили финикийската писменост. Обаче и финикийците не са я измислили.
 Защо буквите в писмеността са подредени по този метод? Защо буквите в писмеността са подредени по избран метод?ThinkStock/Getty Images
Цялата тази културна нишка от епохи насам употребява съвсем една и съща класификация. Тя стартира с алфа, продължава с бета , оттова алфабет е писменост на латинските езици, а на български споделяме писменост, което също е името на първите две букви.
 
Азбуката, такава, каквато я знаем , идва от Египет 15 в. пр.Хр. Само че не е основана от египтяните, те са употребявали система от писмени знаци.  Първата подредена писменост е на семитските служащи в Централен Египет. Наричаме я протосинайска писменост. Именно тя минава у финикийците под някаква форма, а те (заради комерсиалните си връзки) я популяризират.-->
 
Протосинайското нареждане е звуково. В него няма гласни. Съществуват два типа нареждане. Единият е северносемитският , а другият - южносемитски . Северносемитската класификация е почти покрай това, което вземат финикийците, също без гласни.
 
През 8 в. пр.Хр. гърците взимат финикийски еквивалент , прибавят гласни, махат звуци, които те не имат, сливат някои, които звучат по един и същи метод. И малко или доста по този начин стигаме до днешните писмености.  Но южносемитската класификация е друга. Днес тя е непокътнато в писмената система „ г е'ез “, която е „ абугида “. Гласните се означават с модифициране на знака на миналата съгласна. Ползват я южноарабските племена, както и етиопците.
 
Това че едната класификация да е по-популярна от друга се дължи на културни фактори. Просто северните семити , финикийците , гърците , етруските имат по-сериозна заслуга за развиването на света, подобен, какъвто го знаем. И по тази причина подредбата е такава.
 
Но това към момента не дава отговор на въпроса, за какво в северната и южната семитска система звуците са подредени по метода, по който са. Изборът е случаен, а след това се е наложил. Няма някаква сериозна логическа връзка, която да изясни за какво. Чиста случайност е . Правота на първия.  По-късно буквите получават спомагателни смисли, закотвят се на местата си, показват неведнъж бройни, само че първоначално е прекомерно допустимо да са били произнасяни в каква ли не поредност. За да не се пропуща тон обаче, той би трябвало да бъде записан. И от тези ранни записвания, ние познаваме единствено две. Нищо чудно да е имало и други .
 
Ето по какъв начин бързият отговор на въпроса за какво в тази поредност има следния отговор: Чиста случайност е . Но даже и да е имало някаква логичност, тя от дълго време се е изгубила, преди 3500 години.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР