Зашеметяващият спектакъл Орфей и Евридика“ остави без дух препълнения Античен

...
Зашеметяващият спектакъл Орфей и Евридика“ остави без дух препълнения Античен
Коментари Харесай

Орфей и Евридика вдигнаха на крака Античния СНИМКИ

Зашеметяващият театър „ Орфей и Евридика “ остави без дух препълнения Античен спектакъл през вчерашния ден вечерта. С операта на Кристоф Глук гениалният италиански режисьор, художник и хореограф Стефано Пода се изясни в обич на Пловдив. В истинската му интерпретация шоуто стартира с мистичния танц на въртящия се дервиш и приключи с националната ария „ Ела се вие, превива, мома се с рода прости “.

Пред публиката се разкри митичната река Стикс, който свързва този с отвъдния свят, и от мъглата се яви ладията на Харон, теглена от голи гребци. Истинската водна буря на мраморната сцена се съчета с огнените пламъци, отразяващи се във водата, и пресъздаде царството на сенките. Балетът рисуваше със стъпки върху 20-те тона бял пясък скръбните и любовни претекстове на нещастието. Използвайки цветовете бяло, бежово, алено и черно, естествените материали и сили вода, пясък и огън, Стефано Пода пресъздаде доста впечатляващо визията за света в античния мит.

„ Орфей е на първо място мит за тъгата, за раздялата и за това по какъв начин да се оправим с нея “, изяснява Стефано Пода своя режисьорски план. Ролята на Орфей извърши популярният контратенор от Флоренция Антонио Джованини. Евридика е Мария Радоева – една от най-талантливите певици, учили при Райна Кабаиванска. Амур (Любовта) е очарователната солистка на Опера Пловдив – Светлана Иванова. Митичният артист Орфей е трайно обвързван с Пловдив. Дори един върху един от секторите на Античния спектакъл е изписано Орфеида – една от филите (кварталите) на античния Филипополис.

Пода за повторно след " Силата на ориста " от Верди работи с трупата на Пловдивската опера - солисти, оркестър, хор и балет. Диригент на оркестъра е Лучано ди Мартино, на хора - Драгомир Йосифов. „ За мен е доста значимо да употребявам това извънредно пространство и толкоз алегорично, с цел да може фенът да види на сцената не историята на Орфей и Евридика или моята работа, а да види историята на личния си живот или може би една по-широка, по-универсална, по-дълбока история “, изяснява италиянският режисьор. Зрителите в действителност си потеглиха разтърсени след изключителното представление. Тази вечер от 20,30 часа „ Орфей и Евридика “ ще се играе още веднъж.

Снимки: Александър Богдан Томпсън
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР