Засега потреблението се ускорява - с 4.7% на годишна база

...
Засега потреблението се ускорява - с 4.7% на годишна база
Коментари Харесай

Растеж по инерция

Засега потреблението се форсира - с 4.7% на годишна база през второто тримесечие, а подтик евентуално дават покупките на семействата

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване


- Българската стопанска система забавя темпа си до 3.4% през второто тримесечие в унисон с Европа.

- Потреблението е главният мотор, само че ускорението на инфлацията го слага под риск, а пазарът на труда губи инерция.

- Очакванията са икономическият напредък да остане под прогнозите за годината. Още по тематиката
Средният приход на човек пораства с 8.7% към юни

Разходите за храна, комунални услуги и превоз се усилват
15 авг 2018
Европейската стопанска система пораства по-бавно, само че по-добре от предстоящото

Брутният вътрешен артикул е повишен на годишна и месечна база надлежно с 2.2% и 0.4%
14 авг 2018
Икономиката на България забавя темпа си на напредък до 3.4%

Основният мотор продължава да е потреблението, а рискът е то да се намали поради растящата инфлация
14 авг 2018
Да биеш инфлацията

Цените на артикули и услуги са на най-високото си равнище от 5 години, само че това не е проблем за някои вложения
10 авг 2018
Храните, горивата и хотелските услуги форсират инфлацията до 3.2% през юни

На месечна база цените се покачват с 0.1%, демонстрират данните на националната статистика
16 юли 2018 Страховете от закъснение на европейската стопанска система получиха наново удостоверение през седмицата. Ръстът на Брутният вътрешен продукт на страните от съюза през второто тримесечие е по-слаб от регистрирания през първото, въпреки че остава над упованията на анализаторите. На фона на опасенията от растяща инфлация идните политически рокади в европейските институции и комерсиалното напрежение по света, шансът икономическият напредък на Стария континент още веднъж да се форсира в кратковременен проект е дребен.

За разлика от предходното тримесечие този път България също се понесе по европейското течение. Експресните данни на националната статистика регистрираха 3.4% растеж а Брутният вътрешен продукт, което е най-слабият ритъм за последните три години. Така упованията годината да приключи с икономическо ускоряване над 3.7% към този момент са под въпрос. В данните светнаха две сигнални лампички. Първата е за пазара на труда - запасите за включване на нова работна мощ изтъняват, а неналичието на хора лимитира капацитета за развиване на стопанската система дълготрайно. Втората е обвързвана с изненадващо високата инфлация през последните месеци, тъй като тя може да стартира да изземва от покупателната дарба на популацията и да забави главния мотор на растежа през последните години - потреблението. И доколкото включването на до неотдавна спрелия мотор на вложенията към момента не е стабилно, придвижването на българската стопанска система напред наподобява от ден на ден по инерция.

Доходите против инфлацията

Засега потреблението се форсира - с 4.7% на годишна база, а подтик евентуално дават покупките на семействата, благоприятствани от растящите приходи на популацията и потребителското кредитиране, което регистрира внезапен скок през последните месеци (виж графиката). Периода април-юни заплатите в страната се покачват приблизително с 8.2% по отношение на същия интервал на 2017 година, а потребителските заеми – с 15.2%.

Същевременно обаче ценовото ниво също се усилва, туширайки част от резултата на по-високите хонорари (повече за въздействието върху вложенията на 62 стр.). През юли инфлацията се форсира до петгодишен връх от 3.5%, главно поради някои услуги като куриерските и хотелските и поскъпващите горива, които дърпат нагоре и цените за топло- и електрическа енергия. А изгледи за поврат на тренда няма. " Базисната инфлация се форсира устойчиво от началото на годината, което не дава съображение да се чака закъснение на общия ценови показател ", е изводът от оценките на финансовите медиатори в последния тримесечен бюлетин на Министерството на финансите.

" Въпросът е по какъв начин тази нова действителност ще се отрази на стопанската система и потреблението. Очаква се ново повишаване на комуналните услуги през идния отоплителен сезон, наемите също се усилиха, а това изземва от разполагаемия приход на семействата и евентуално в един миг ще докара до по-малко ползване ", предизвестява Десислава Николова от Института за пазарна стопанска система (ИПИ).

Пазар под пара

Импулсът за повече покупки идва от растящите заплати и намаляващата безработица. Но последните данни на статистиката демонстрират, че пазарът на труда към този момент доближава своя пик - безработицата пада до десетгодишно дъно от 5.5%, а хората, които нито работят, нито си търсят работа, понижават на годишна база с 8.4 хиляди В същото време има спад на броя на заетите - с 14.6 хиляди души по отношение на второто тримесечие на предходната година. Което значи, че стопанската система към този момент не генерира нови работни места. Според Николова продължаващият спад на безработицата се дължи на обстоятелството, че някои хора са станали стопански неактивни – или са потърсили сезонна претовареност отвън България, или са се отказали да си търсят работа. Числата демонстрират, че броят на хората, които не желаят да работят, през второто тримесечие нараства с 16 хиляди души. " Това, което се вижда ясно, е, че е доближат пика при икономическата интензивност на популацията и към този момент няма доста запаси за включване на нови хора на пазара на труда ", отбелязва Десислава Николова.

Преди два месеца анализаторите на Уникредит Булбанк също предвидиха, че подобренията на пазара на труда няма да продължат със същите темпове, защото оставащата безработица е в огромна степен структурна, вследствие на несъответствия сред предлагани и търсени умения и ниска трудова подвижност.

На доктрина, когато стопанските системи доближат циклично ниски равнища на безработица, следва закъснение на растежа, загуба на работни места, което подвига безработицата и възстановява равновесието на пазара. В последния си отчет специалистите от Colliers International показват, че признаци на циклично прегряване все още са забележими единствено в Румъния, само че предпоставките са налице във всички страни от района. Според изследването на компанията към 40% от компаниите в българската промишленост паузират проекти за нарастване на производството поради дефицит на служащи. За съпоставяне, междинният дял в Европейски Съюз е малко над 20%.

Един плюс

Фактор за растежа през второто тримесечие са и вложенията, които нарастват с 4.4% на годишна база, съгласно експресните данни на Национален статистически институт. Темпът обаче е по-слаб по отношение на регистрираните 7% през първите месеци на 2018 година Забавянето евентуално идва от частния бранш, защото финансовите разноски на държавното управление тази година се активизираха около наближаващия завършек на програмния интервал за еврофондовете.

От друга страна, бизнес показателите на националната статистика демонстрират, че интензивността в строителството, което през първото тримесечие изигра основна роля в нарастването на вложенията, отслабва през интервала април-юни. Фактор за това може да е влошената метеорологична конюнктура в страната през юни. Фирменото кредитиране обаче леко се форсира от април, а жилищните заеми не престават да поддържат висок ритъм на напредък.

и един минус

Растящото вътрешно търсене е очевидно и в данните за вноса, който се усилва с 4.6% на годишна база като съставен елемент на Брутният вътрешен продукт. Търговският баланс на страната обаче остава негативен, а темпът на напредък на износа продължава да се забавя. Към края на полугодието продажбите на български артикули в чужбина нарастват едвам с 1.6%, главно поради експорта към страните от Европейски Съюз. Според последните прогнози на интернационалните институции българският чист експорт ще продължи да способства негативно за растежа през идващите две години. Сриването на лирата в Турция може да форсира този развой, поради значимостта на страната за България като четвъртия максимален експортен пазар.

А и като цяло забавянето на растежа в Европа се чака да продължи. Търговските ограничения на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп основават възприятие за нерешителност измежду вложителите. Анализатори предизвестяват, че следващата година в Европейски Съюз предстоят избори за Европейски парламент, нов състав на Европейската комисия, промяна на управлението на ЕЦБ, а дружно с това се чака и покачване на лихвите. В унисон с европейската стопанска система настройките са за закъснение на растежа и в България, а прогнозите към този момент стартират да се ревизират надолу за 2018 година, с което прозорецът за вложения и проекти за комерсиална агресия на фирмите също се затваря.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР