Засега не се вижда светлина в тунела на газовия хъб

...
Засега не се вижда светлина в тунела на газовия хъб
Коментари Харесай

Газовата борса стартира на тъмно

Засега не се вижда светлина в тунела на газовия хъб Балкан

© Надежда Чипева От през днешния ден в България към този момент работи борса за търговия с природен газ. Поне официално това би трябвало да е началото на края на държавния монопол в бранша и първа стъпка към основаването на конкурентна среда за търговците и потребителите. Първите покупко-продажби обаче са обгърнати в гъста мъгла - няма данни нито за участници, нито за купени количества, което пък основава подозрения, че търговията може се случва даже непазарно.

Според предварителната информация държавният газов снабдител " Булгаргаз " е предложил природен газ за доставка през 2020 година, в размер на 2220 GWh или към 7% от годишното ползване в страната. Началната цена е била 45.45 лв/MW или с 0.6 лв/MW над одобрената в този момент цена за природния газ от Комисията за енергийно и водно контролиране. Но дали някой е подал оферта за закупуване на газ при тези условия не е ясно, като по информация на " Капитал " тези данни ще бъдат оповестени едвам в сряда. Което обаче е неуместно закъснение при изказванието, че се прави борсова търговия.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Къде са покупко-продажбите

Въпреки че за газовата борса се приказва от месеци и се одобриха един куп наредби и правила за действието й, в деня на първия търг (9 декември) няма никаква обществена информация за покупко-продажбите търговията, както е при електроенергийната борса.

Самата интернет страница (balkangashub.bg) на дъщерното на " Булгартрансгаз " сдружение " Газов хъб Балкан ", което действително оперира борсата, беше задействана през днешния ден по обед с обяснението, че занапред ще се попълня с информация.

Затвореният пазар

Планът за така наречен освобождение на количества от " Булгаргаз " планува за 2020 година почти 7% от общото годишно ползване в страната да бъде препоръчано на търгове, за идната година размерът е 13.5%, по-късно за 2022 и 2023 година е надлежно 20% и 27.5%, а най-после да стигне до 35%.

Въпросните количества обаче са лимитирани предпочитано за вътрешния пазар и ще могат да се изнасят в чужбина единствено в краен случай - в случай че никой не ги купи при първичните условия и откакто стартовата цена се усили, което на процедура изключва задграничните търговци от схемата.

Като опция за същинска борсова търговия остава включването на различни снабдители, които да предложат природен газ на чисто пазарен принцип. Такова е да вземем за пример оповестеното преди няколко месеца желание на холандската KOLMAR да доставя българския пазар с по 500 млн. куб.м на година (чрез LNG). Но за него към момента няма подписан контракт и може изобщо да не се случи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР