Засега банковата криза няма огромно отражение на борсовите пазари, но

...
Засега банковата криза няма огромно отражение на борсовите пазари, но
Коментари Харесай

Накъде ще тръгнат пазарите след SVB и Credit Suisse

Засега банковата рецесия няма голямо отражение на борсовите пазари, само че експертите са нащрек. Кредитирането ще се затегне, а централните банки може да натиснат спирачката на покачващите се лихви. Рискът за европейските банки е по-малък, защото имат по-малка експозиция към пазара на облигации. Засега банковата рецесия няма голямо отражение на борсовите пазари, само че експертите са нащрек. Кредитирането ще се затегне, а централните банки може да натиснат спирачката на покачващите се лихви. Рискът за европейските банки е по-малък, защото имат по-малка експозиция към пазара на облигации.
" Върнете се на борсата и им кажете, че ще има пари за тях (инвеститорите). " " Къде? " " В банките! " С тези думи към Рансъм Томас и Джеймс Стилман, президентите на Нюйоркската фондова борса и National City Bank, една от най-големите банки в Съединени американски щати при започване на XX век, Джон П. Морган предотвратява банковата рецесия от октомври 1907 година, която се оказва повода за образуването на Федералния запас шест години по-късно.

На 10 март 2023 година Silicon Valley Bank, районната американска банка,, откакто не съумя да си обезпечи ликвидност. Продажбата на държавни облигации (на загуба) и последващото (неуспешно) набиране на капитал срина акциите на банката с над 60% за ден , което принуди Федералния запас да се намеси. Кризата се популяризира и към други банки. Банков коктейл
Реклама
Банкови рецесии не се случват всеки ден, само че когато се случaт, нормално имат нескончаем резултат. Фалитът на SVB и решението на Фед да подсигурява всички депозити в банката провокираха резултата на доминото . Първо HSCB закупи бизнеса на SVB на Острова под напън от Централната банка на Англия за 1 паунд. А на 18 март швейцарската UBS със съдействието на Швейцарската централна банка разгласи, че ще Credit Suisse за към около 3 милиарда евро, което в началото смъкна акциите на двете банки (след което тези на UBS се възстановиха). Двете събития нямаха връзка, само че утежниха в допълнение настроенията на тържищата.

След SVB акциите и на First Republic Bank, друга районна банка, също се. За две седмици First Republic загуби 90% от капитализацията си . Ситуацията принуди колосите да се намесят: JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo, Citigroup и други банки оповестиха, че ще влеят над 30 милиарда $ в банката, пробвайки се да избегнат втори банкрут, което обаче не докара до изключително позитивен резултат. Според WSJ към 22 март Джейми Даймън, изпълнителен шеф на JP Morgan, води договаряния с останалите огромни банки по отношение на нов пакет за стабилизиране на закъсалата банка. По-малко риск в Европа

В понеделник (20 март) Кристин Лагард, ръководител на Европейската централна банка, приветства напъните на Швейцарската централна банка за спасяването на Credit Suisse. " Банковият бранш в еврозоната е резистентен, със мощни финансови и ликвидни позиции ", показа Лагард по отношение на положението на банките на континента, добавяйки, че централната банка разполага с задоволително необятен набор от принадлежности, с цел да обезпечи ликвидна поддръжка на финансовата система на еврозоната, " в случай че е належащо ".

Реклама
Страданието на европейските банки обаче не може да остане неусетно, въпреки и в по-малък мащаб към този момент. Акциите на испанската Banco Santander, френската BNP Paribas, немската Deutsche Bank и английската HSBC поевтиняваха с към 15% от 8 март насам . Една от аргументите за по-спокойната обстановка в еврозоната са по-ниските лихви - ЕЦБ увеличи по-плавно главния лихвен % и към момента изостава от Съединени американски щати. Освен това европейските банки са изложени на по-нисък риск, обвързван с облигациите, спрямо американските си сътрудници. На 14 март Moody`s намали оценката си за целия банков бранш в Съединени американски щати. Компанията обаче не промени вероятностите си за Европа. " Критична разлика сред европейската и американската система , която ще ограничи въздействието оттатък Атлантическия океан , е, че притежаваните облигации на европейските банки са по-ниски (като процент) и техните депозити са по-стабилни , откакто са нарастнали по-бавно ", отбелязва организацията в отчета си. Според Moody`s дълговите скъпи бумаги - които включват държавни облигации - съставляват към 12% от балансите на банките в еврозоната спрямо към 30% за комерсиалните банки в Съединени американски щати.
" Поради усложнената обстановка във финансовия бранш може би преходна ще се окаже не инфлацията, а по-затегнатата парична политика. За страдание, към момента централните банки нямат верен ход " Ивайло Чаушев
Главен пазарен анализатор, " Делтасток "

Не на последно място е по-затегнатата регулаторна рамка на Стария континент. През 2018 година, по времето на Доналд Тръмп, Конгресът анулира елементи от закона " Дод - Франк ", който постановяваше по-строги правила за банковия бранш след финансовата рецесия от 2008 година Малките и междинните банки, с активи под 250 милиарда $, като SVB бяха освободени от някои финансови ограничавания, както и от задължението да се подлагат на стрес проби от Федералния запас всяка година. Преди това единствено банки с активи под 50 милиарда $ бяха освободени от сходен контрол. За пет години SVB съумя да влага огромна част от капитала си в държавни облигации, които след повишението на лихвите се оказаха губеща инвестиция . Затягане на коланите

" Скорошните разтърсвания към този момент стартират да въздействат отрицателно на пазарните настроения и на упованията за икономическия напредък, като вероятността случилите се събития да са последното разтърсване не е висока ", споделя пред " Капитал " Ивайло Чаушев, основен пазарен анализатор в " Делтасток ". Според стратега комбинацията от по-ниско доверие във финансовата система от страна на вложителите и вложителите, по-затегнати кредитни пазари, спад в ликвидността и висока волатилност може да докара до по-сериозно от предстоящото закъснение на стопанската система, по-висока безработица, по-слаби корпоративни доклади и по-затегнати условия за разпределяне на заеми.

Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР