Заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) по прегласуване на кандидатурата

...
Заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) по прегласуване на кандидатурата
Коментари Харесай

"Знам много и помня много. Това не е заплаха"

Заседанието на Висшия правосъден съвет (ВСС) по прегласуване на кандидатурата на Иван Гешев за основен прокурор стана сцена на остри нападки против критиците на претендента. Тонът за това беше даден от самия него на предходното съвещание, когато беше изслушан. Днес в ролята да дефинира какво може да се приказва и какво – не, влезе представителят на изпълнителната власт – министърът на правораздаването Данаил Кирилов. Ключовите диспути за избора демонстрираха какъв брой антагонистични са връзките в съвета и даже директното лъчение и големия интерес към събитието не възпря някои от участниците да покажат пренебрежение, държание на ръба на положителното образование, превръщане на " ти " и неуважение на другите управляващи и гражданското общество.

" Дневник " разгласява определени цитати, без искания за пълнота, които основават усещане от първа ръка за тона и възгледите в представителния орган на правосъдната власт.

Разправията стартира от изявление на Олга Керелска, че мощно я тормози изявлението на основния прокурор на предходното съвещание, че при избирането на " тримата огромни " решението се взема " в две други здания ", отвън Висш съдебен съвет. Тя напомни и че Магдалинчев се позовал на изявлението на Румен Ненков: " Аз нямам подозрение, че политическата власт има присъединяване в избора на тримата огромни ". Керелска акцентира, че процедурата би трябвало да стартира още веднъж и да е несъмнено, че не е позволена интервенция в избора. В този дух се включи и Атанаска Дишева. Ето какво последва:

" Иcĸaтe пpoдължaвaщ paзпит нa глaвния пpoĸypop ли?! He иcĸaтe ли Виe дa paзpyшитe дoвepиeтo в тaзи пpoцeдypa и в тoзи избop, нe гo ли caбoтиpaтe?! Bиe зa ĸoгo paбoтитe, ĸoй ви нaпиca cъc cъщия шpифт ĸaтo нa Лозан Πaнoв тoвa, ĸoeтo чeтeтe?! " – Данаил Кирилов към Дишева.

" Много процедурни изявления станаха по процедура! " – Кирилов, който гледа изборът да се завърши по-бързо.

" Два пъти се изказахте и три пъти нарушихте дисциплината с спиране на оратор. " – министърът прави забележка на Керелска.

Данаил Кирилов: Спекулирате, г-жо Дишева! Вие жестоко излъгахте залата за историята на член 173 алинея 7, подменяйки алинея 11! Дано викащите извън да оценят това Ваше старание. Има сътрудници, които би трябвало да заплътнят тайминга на митинга. И ние не би трябвало да приключваме по-рано, в сравнение с да изтече времето на митинга.

Дишева: На кой митинг?

Кирилов: Всеки самичък ще се дефинира, свободни хора сте!

" Ето, госпожа Дишева ще стачкува, естествено по протестни инструкции. "
– Кирилов към Дишева.

" Да не претопляме опорни точки. Ако имате нещо по процедурата, довършете " – Кирилов към Дишева, когато тя се опита да насочи въпрос към Цацаров за избора на висшите правосъдни ръководители " в две други здания ".

Главният прокурор Сотир Цацаров също взе думата и изясни, че всичко, което е споделил на 24 октомври, за " други две здания ", в които се взема решение изборът на " тримата огромни ", е било обвързвано с процедурата единствено и само за избор на ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов. " Интересното е, че търсейки опит за скандал и опит за проточване на актуалната процедура, вие не задавате въпроса на господин Панов, а на мен. Знам доста и помня доста. Това не е опасност. Имам доста добра памет. Нямам никакво желание да вардя престижа на господин Панов. Авторитетът на Върховен касационен съд изисква да не задълбаваме в тази тематика. A пoнeжe cтe мнoгo любoпитнa и бeзĸpaйнo пpинципнa, нe зaдaвaтe въпpoca нa господин Πaнoв тaĸa ли e, aз щe ви ĸaжa – нaй-вepoятнo cъм имaл пpeдвид cгpaдaтa нa дъpжaвния глaвa, цитирайки изявлението на Лозан Панов. Казах, че най-вероятно постройката е на президентството и че евентуално е влизал два пъти ", измъкна се Цацаров.

" Не, не си подготвен да обсъждаме! " – Цацаров минава на " ти " към Лозан Панов, който декларира, че е подготвен да разисква двете здания и избора си.

" Зa мoя избop щe ĸaжa зa cгpaдитe, cвъpзaни c господин Цaцapoв – cгpaдaтa нa BAC, ĸъдeтo мe пoceти дa мe питa cъглaceн ли cъм дa cтaнa пpeдceдaтeл нa Bъpxoвния ĸacaциoнeн cъд, втopaтa e " Πиpoгoв ", ĸъдeтo бяxa зaeднo c господин Koлeв и пpoдължиxa дa нacтoявaт дa cи oттeгля oтĸaзa oт yчacтиe в пpoцeдypaтa " – Лозан Панов упорства да се приказва за постройките.

" Ако би трябвало да предпочитам дали да бъда подсилен от сътрудниците си или от няколко, нарекли себе си български комитети, финансирани с непознати средства, сигурно ще избера сътрудниците си. " – Цацаров за гражданските организации, които дефинираха претендента за основен прокурор за неспособен за длъжността.

" Ако " за " гласоподават 20 с политически напън, за какво мислите, че четирима, които гласоподават " срещу ", гласоподават свободно, а не под напън? " – Цацаров към критиците на Гешев.

 Мнозинството във Висш съдебен съвет не се развълнува от въпроса кои са двете други здания, където се прави изборът на ръководителите в правосъдната власт.
© Георги Кожухаров

Мнозинството във Висш съдебен съвет не се развълнува от въпроса кои са двете други здания, където се прави изборът на ръководителите в правосъдната власт.

" Не го превръщайте в клетвено съвещание, аз като представител на изпълнителната власт не нося крем за изгаряне! " – Кирилов към член на Висш съдебен съвет от прокурорската гилдия, който заявява, че никой политик не му е влиял на избора.

" Koлeгитe oт Beнeциaнcĸaтa ĸoмиcия нaпpaвиxa пapaлeл, нe иcĸaм дa cтaвaмe зaceдaниe пo pyмънcĸия мoдeл нa pyмънcĸoтo BCC. Aпeлиpaм члeнoвeтe нa пpoĸypopcĸa ĸoлeгия дa ce въздъpжaт oт пpoвoĸaции. И aз нe пocтaвям въпpoca ĸoй пpeĸpaти нaeмния ви дoгoвop, гocпoжo Дишeвa! " – министърът към Дишева, която не се отхвърля да спори по процедура и всъщност.

" Дали в случай че беше издигната една втора, сламена кандидатура, щеше да е по-добре? Намери се един човек, демонстрира качества като експерт и внезапно го изкарахте най-черния и най-недостойния. " – включване на Магдалинчев във връзка причините, че не е имало същински избор.

Кулминацията на съвещанието беше изказването на Атанаска Дишева: " Само преди броени минути в коридора пред тази зала в наличието на господин Цацаров и господин Чолаков Гешев ми съобщи безусловно: " Поздравявам ви, г-жо Дишева - пред вас стои блестяща политическа кариера. От вас ще излезе прелестен общински консултант. Попитах: " Заплашвате ли ме? ", а той сподели: " Не, не " и се изсмя... Заявявам, че одобрявам това като откровена опасност и подстрекателство пред моето бъдеще и като член на Висш съдебен съвет, и като арбитър. А ко оттук-насетне бъдат подхванати дейности във връзка с моята професионална кариера и във връзка с неприкосновеността на фамилията ми, надълбоко в това ще стои лицето, което ме заплашва " .

" Току-що засегнахте 6000 общински съветници! Аз съм бил общински консултант и регионален шеф, няма нищо срамно! Не знам дали брачният партньор Ви стана общински консултант от " Да, България "... Аз в тези думи (на Иван Гешев - бел. ред.) виждам смешка " – Кирилов в отговор на недоволството на Дишева.

" И добър ден да й бях споделил, госпожа Дишева щеше да го одобри като опасност " – завърши случая бъдещият основен прокурор.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборът на нов основен прокурор (184)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР