Заседанието на Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между

...
Заседанието на Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между
Коментари Харесай

Спор за цар Самуил провали преговорите със Северна Македония

 Заседанието на Съвместната комисия по исторически и просветителни въпроси сред Македония и България приключи несполучливо. Както беше посочено, македонската част от комисията не е съгласна да подпише протокола, в случай че езикът не е македонски, и в това време не е съгласна да има само българско виждане за цар Самуил, написа скопският вестник “Вечер “, представени от " Фокус ".

Според ръководителя на македонския екип професор Драги Георгиев, срещата се е провела в академична атмосфера с ползотворна, многопластова полемика, която за жалост не е довела до резултати, защото огромна част от срещата е отдадена на протоколите от 9 и 10 срещи и главният проблем е потреблението на прилагателното " македонски “, по което има друго пояснение на Преспанското съглашение.

" Според българските сътрудници потреблението на прилагателното македонски “ е изцяло лимитирано, без значение по какъв начин се пояснява и по какъв начин е написано от македонската страна. За страдание този проблем остава, той се разисква на по-високо равнище. По отношение на работата на комисията стартира разглеждането на учебниците, главната забележка беше за цар Самуил и тук не постигнахме единодушие, главният проблем е, че в учебниците се заобикалят голям брой вероятности и концепцията да се наложи единствено една позиция докара до неуспех. Разглеждаха се разновидности, само че се оказа, че имаме спорни визии за това по какъв начин да се пишат рекомендации до държавните управления и по какъв начин би трябвало да наподобяват бъдещите учебници и в двете страни, тук приказваме на разнообразни езици ", споделя Георгиев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР