Заседание на Областната комисия по заетост за съгласуване на Държавния

...
Заседание на Областната комисия по заетост за съгласуване на Държавния
Коментари Харесай

Областната комисия по заетост гласува днес Държавния план-прием 2020/2021г.

Заседание на Областната комисия по претовареност за координиране на Държавния план-прием и спомагателния план-прием за образователната 2020/2021 година, управлявано от Малина Николова се организира през днешния ден в Областна администрация – Враца.
При разкриване на съвещанието, регионалният шеф показа условията за образуване на Държавния план-прием, заложени в Пътната карта на МОН.
„ Държавният план-прием би трябвало да бъде съгласуван с националните и районни политики по обучение за повишение каузи на признатите в VIII клас възпитаници в професионални гимназии и в паралелки с професионална подготовка и увеличение на приема на възпитаници в посока на STEM профили и специалности, локалните политики за ускорено социално-икономическо развиване на съответната община и угаждане потребностите на работодателите от фрагменти, за които съществуват или се откриват нови работни места, реализиране на избраните от министъра на образованието и науката целеви стойности за област Враца, настоящите данни за понижаване броя на учениците и нуждата от усъвършенстване на общинската учебна мрежа до степен резистентност на типовете учебни заведения в дълготраен проект. С предлагането, което ще показа началника на РУО – Враца, общият брой възпитаници, завършващи седми клас в област Враца могат да избират профили или специалности в 60 паралелки от които с профил 14, с специалност 46, със СТЕМ профил или специалност 36,5, с предстоящ дефицит 10 и предпазени 4. Целевите стойности, които могат да бъдат достигнати за професионално обучение са 76,68 %, при заложени от МОН 69,47 % и за СТЕМ обучение 60,83 %, при избрани 57,18 % за област Враца. Предложението не планува преструктуриране на учебната мрежа за новата образователна година, а такова е неотложно в регионалния център, с цел да отговори тя на променените условия и социално-икономическите характерности през последните години. Надявам се локалните управляващи да създадат изчерпателен разбор на типовете учебни заведения и да предложат нови хрумвания за образователната 2021/2022 година В хода на процеса по образуване на дейностите за Държавния план-прием подложих на полемика мое аргументирано предложение, което целеше понижаване броя на междинните учебни заведения и основаване на нова професионална гимназия, която да предлага специалности от специалности съгласно създаващите се нови и съвременни производства. Убедена съм, че напъните на всички страни, свързани с организацията на приема, ще работят за осъвременяване на учебната мрежа и привеждането й в степен на цялостна адекватност за основаване на нужната работна мощ в нашата област “, посочи Малина Николова.
Началникът на РУО – Враца показа предлагането за Държавен план-прием през образователната 2020/2021 година пред комисията за координиране и в детайли изясни кои учебни заведения в региона ще оферират дуална форма на образование и кои са профилите и специалностите, планувани по общини.
В дуална форма на образование декларираните паралелки са в пет специалности: промишлена електроника в ПТГ – Враца – ½ паралелка, нуклеарна енергетика 1 паралелка и топлотехника ½ паралелка в ПГЯЕ – Козлодуй, локомотиви и вагони – ½ паралелка в ПГМСС – Мездра, машини и системи с ЦПУ – ½ паралелка в СУ “Христо Ботев “ – Оряхово.
В община Борован плануваните специалности по специалности, в които ще се реализира банкет за новата образователна година са автотранспортна техника, електрообзавеждане на транспортна техника и помощник-възпитател в развъждането и възпитанието на деца.
В община Бяла Слатина учениците ще имат опция да се запишат в профилирана паралелка софтуерни и хардуерни науки и в специалностите по специалности: електронна търговия, произвеждане на облекло от текстил, произвеждане и обслужване в заведенията за хранене и развлечения, кетъринг, машинизация на селското стопанство, икономическа информатика, компютърна техника и технологии, машини и системи с ЦПУ, спедиция и превоз на складова логистика, произвеждане на кулинарни произведения и питиета, пчеларство и бубарство.
Областният център Враца дава опция на учениците, приключили седми клас да избират в профилите: математически – математика и информатика, математически – математика и физика, естествени науки, публични науки, филантропични науки и непознати езици. Предлаганите специалности от специалности са приложно програмиране, графичен дизайн, автоматизация на непрекъснати производства, стопанска система и мениджмънт, икономическа информатика, рекламна графика, национално пеене, редовно програмиране, компютърна техника и технологии, автомобилна мехатроника, промишлена електроника, мехатроника, произвеждане на кулинарни произведения и питиета, кетъринг, обслужване на заведения в публичното хранене, електронна търговия, строителство и архитектура, интериорен дизайн, електрически съоръжения.
В обединените учебни заведения на община Враца се плануваните специалности от специалности са произвеждане на самун и хлебни произведения в Баница, Девене и Тишевица и дограма и стъклопоставяне в Девене и Тишевица.
Община Козлодуй е възнамерявала банкет в профилите предприемачески, математически и филантропични науки и образование по специалности от специалностите трайни насаждения, приложно програмиране, компютърна техника и технологии, електро енергетика, нуклеарна енергетика, топлотехника, ръководство на радиоактивни боклуци.
Специалности от специалности са препоръчани от община Криводол – произвеждане на мебели, произвеждане на кулинарни произведения и питиета, произвеждане на тапицирани произведения.
В община Мездра профилирано образование се предлага отстрани предприемачески и профил филантропични науки. Специалностите по специалности са електронна търговия, произвеждане на кулинарни произведения и питиета, кетъринг, локомотиви и вагони, автотранспортна техника.
Община Мизия дава опция на седмокласниците да подадат заявки в специалности по специалностите произвеждане на кулинарни произведения и питиета, икономическа информатика.
Община Оряхово предлага единствено специалности по специалности: икономическа информатика, машини и системи с ЦПУ, лозаро-винарство.
В община Роман учениците могат да избират сред профил естествени науки и компетентност от специалност служащ в производството на кулинарни произведения в заведенията за хранене и развлечения.
За община Хайредин предложенията за Държавен план-прием са в специалностите по специалности икономическо осведомително обезпечаване и произвеждане на кулинарни произведения и питиета.
С цялостно единогласие, предлагането за Държавен план-прием 2020/2021 година е признато от членовете на Комисията по претовареност към Областния съвет за развиване.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР