Заради зачестилите случаи на водачи, които шофират под въздействието на

...
Заради зачестилите случаи на водачи, които шофират под въздействието на
Коментари Харесай

Полицията тръгва на “училище“ заради зачестилите инциденти с дрогирани водачи

Заради зачестилите случаи на водачи, които карат под въздействието на опиати и несъответстващото им държание на пътя, стартира образование на целия състав на Министерство на вътрешните работи в цялата страна. Всички чиновници с полицейски функционалности поетапно ще се включат в тези образования, на които ще им бъде разяснено по какъв начин да реагират в сходни обстановки. Те също по този начин ще имат теоретична и практическа подготовка за приложимост на физическа мощ, помощни средства и ленти с шипове на пътя. Обученията в Пловдив към този момент стартираха, а през днешния ден следва да бъде извършена и проява. За аргументите и метода, по който ще се организират образованията, беседваме с началника на Охранителна полиция комисар Костадин Костов.
Прочетете още

- Защо се постанова в допълнение образование на чиновниците при работата им по линия на пътната сигурност?

- Допълнително образование се постанова, тъй като през последните няколко месеца в страната зачестиха случаи, при които полицейски чиновници стопират МПС за инспекция и пораждат произшествия. Мога да дам образец със Самоков, където лидер е спрян за инспекция, сътрудниците са разкрили наркотични субстанции в транспортното средство, след което на място са пристигнали два автомобила с другари на водача, които са го „ освободили” и са го отвели, като са осуетили инспекцията. Неправилните им тактически дейности са оценени от управлението на Министерство на вътрешните работи, полицията е осведомена с тях, а против тях е стартирана дисциплинарна инспекция, защото са нарушили разпоредбите за работа. Има и други случаи, в които полицейски чиновници не са изпълнили точно своите задания при прекъсване на МПС при инспекция. Затова основният секретар изпрати няколко писмени разпоредби до Академията на Министерство на вътрешните работи, да извърши теоретична подготовка на всички чиновници в страната с полицейски пълномощия, а всички чиновници от жандармерията и СОБТ да проведат на практика образования за звената за специфични дейности, които от своя страна да обучат чиновниците в регионалните дирекции.

- Кои чиновници ще минат през образованието и в какви периоди?

- Миналата седмица сме изготвили график и от 1 август текат образования в ОД Министерство на вътрешните работи – Пловдив. Всеки ден по 7-8 души минават през теоретична подготовка от лектори от школата в Пазарджик. От 8 започнаха и практическите занятия в двора на постройката на СПС. Целта е доизграждане на привички, защото служителите на реда при постъпване на работа минават през първична подготовка в школите в Пазарджик и Казанлък. Но все пак това образование ще бъде от изгода. В него ще се включат и чиновници от Криминална и Икономическа полиция. До края на август през образование ще премине целият състав на дирекцията с полицейски пълномощия включително и управителния състав до равнище шеф –сектор.

- Какво включва образованието?

- В теоретичната подготовка е направена стратегия от Академията на Министерство на вътрешните работи. Темите са приложимост на физическа мощ и помощни средства и правната уредба, законосъобразни тактически дейности при потребление на мощ и помощни средства, задържане на разположение и осъществяване на обиск – още веднъж правна аргументация, правене на документите, които касаят тези дейности. Другата тематика е прекъсване на пътно транспортно средство, лица, документи и вещи- правна аргументация. Практическото образование дублира тематиките от теорията.

- В кои случаи и кои чиновници имат право да стопират водачи за инспекция?

- Цялата униформена полиция към този момент има право да работят по Закона за придвижване по пътищата и да правят инспекции. Случаите, в които водачът може да бъде проверяван са изброени в ЗДвП. На може да бъде спрян и при интервенция, на обособено контролно-пропусквателен пункт, при регулярни профилактични инспекции. Зависи от криминогенната конюнктура. В последно време наложихме като процедура, в петък, когато хората потеглят на път за морето или други места, където прекарват уикенда, построяваме КПП-та посока изходите на града, а в неделя назад. Това го вършим за едно по-явно демонстративно полицейско наличие, с цел да се възпрат водачи, които са карали аграсивно.

- Продължавате ли да употребявате " холандския " способ за инспекция, който дава положителни резултати?

- Да, когато разполагаме с нужния запас. Или когато имаме предпоставки за произшествие на даден пътен сектор. Предимството е, че се отбиват сред 4 и 6 коли по едно и също време.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР