Заради войната в Украйна и поскъпването на енергоносителите в световен

...
Заради войната в Украйна и поскъпването на енергоносителите в световен
Коментари Харесай

Министър: Въглища няма! Пазар: Има, но със 125% по-скъпи

Заради войната в Украйна и повишаването на енергоносителите в международен мащаб българите всеобщо се " завърнаха " към най-древните способи на отопление. Тази обстановка провокира взрив на търсенето и цените на дървата за огрев и въглища се подвигнаха стремително.

Въглища на пазара липсват, заяви служебният министър на земеделието Явор Гечев в ефира на.

" Руски и украински въглища няма на пазара, заради разбираеми аргументи. Български въглища няма на пазара поради ред аргументи, в това число, тъй като се изгарят от личните мощности на ТЕЦ-овете, тъй като това е печеливш сега бизнес ", сподели Гечев.

Проверка на money.bg сподели, че на пазара въпреки всичко се продават български и съветски въглища, само че са на цени сред 600 и 900 лв. за звук. За съпоставяне преди година цените са били към 400 лв. - това значи, че повишаването е сред 50% и 125%.
 Парно, на ток или пък с дърва за огрев и пелети, кое отопление излиза най-икономично?
Парно, на ток или пък с дърва за огрев и пелети, кое отопление излиза най-икономично?

Колко би коствало на месец отоплението на средностатистически апартамент с повърхност от 70 кв. м с височина 2.5 м?

В началото на отоплителния сезон, когато семействата към този момент от дълго време би трябвало да са се запасили с дърва за огрев, с цел да имат те време да изсъхнат, страната е подсигурила 85% от декларираните количества, стана още ясно от изявлението на Явор Гечев.

" Миналият месец е рекорден като дърводобив. Ще се оправим с рецесията с дърва за огрев. Още месец ни би трябвало, с цел да задоволим всички количества ", сподели Явор Гечев.Той изясни, че тази година потребностите от дърва тази година са 3 пъти по-големи. Като страната е доставила 130% от миналогодишните доставки и ще се стигне до 150% до цялостно облекчаване на потребностите от дърва. 
 Пелетите за огрев нарастнаха с над 100% и костват 800 лв. за звук
Пелетите за огрев нарастнаха с над 100% и костват 800 лв. за звук

Още един от най-предпочитаните запаси за отопление на хиляди български семейства към този момент е мъчнопроходим

" Всички промишлени консуматори минаха на дърва, в това число и оранжериите ", добави Явор Гечев.

Важно е да уточним, че хората могат да закупуват дървесина от горските територии, благосъстоятелност на общината, в която е непрекъснатият им адрес, а когато това е невероятно - от горските територии - държавна благосъстоятелност.  В случаите на закупуване на дървесина по ценоразпис физическите лица, които не са търговци, могат да закупуват дървесина за персонална приложимост, без право на продажба, единствено в случай че са включени в лист от кмета на общините или на обитаемоте места, в сходство с избрания размер и описите са утвърдени от шефа на съответното държавно горско или ловно стопанство или на учебно-опитно стопанство. Това се случва на доста по-ниски цени от колкото на свободния пазар. В взаимозависимост от това дали купуват дърва на корен, добита дървесина от краткотраен горски склад, дърва от централните хранилища до огромните обитаеми места или към дървата е включен превоз до краен клиент, цените варират в огромен диапазон - сред 10 и 140 лв. за кубик. За съпоставяне в настоящите разгласи за нацепени дърва цените доближават 200 лв. за кубик. Преди година цената беше към 90 лв. - 100 лв..
 Колко костват дървата за огрев от складовете на държавните горски стопанства?
Колко костват дървата за огрев от складовете на държавните горски стопанства?

Има четири разновидността за закупуване на дървесина от държавните предприятия

В тази връзка министерството предлага основаването на обществен фонд, с цел да не се смъкват цените за всички, а единствено за тези, за които е належащо. Всички горски държавни сдружения би трябвало да работят на обща система, хванахме редица аномалии, означи Явор Гечев.
 Дървата за огрев нарастнаха със 100% и костват 180 лв. за кубик (засега)
Дървата за огрев нарастнаха със 100% и костват 180 лв. за кубик (засега)

Освен по-скъпи, цепениците се оказват и дефицитна стока
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР