Заради възможност, предвидена от полския НПК, съдът прекрати условно делото

...
Заради възможност, предвидена от полския НПК, съдът прекрати условно делото
Коментари Харесай

Полският съд прекрати условно делото срещу Елена Поптодорова, тя си призна за кражбата на козметика

Заради опция, планувана от полския Наказателно-процесуален кодекс, съдът приключи условно делото против някогашната посланичка на България в Съединени американски щати Елена Поптодорова при едногодишен изпитателен период. Това значи, че в случай че през тази една година тя извърши ново закононарушение, делото ще се върне в правосъдната зала.

"Признавам. Преди полета за София направих кражба на крем. Не мога да обясня своето действие. Беше момент на моментна уязвимост. Аз съм пенсиониран посланик, сега нямам имунитет. Много скърбя за това действие. Бих желала да се подложа непринудено на наказване. " Това е декларирала Поптодорова при разпита й по време на задържането на летището във Варшава на 27 февруари м. година Протоколът от разпита е прибавен към материалите по делото, което в сряда завърши за българката по най-хубавия вероятен метод.

"Съдът няма никакви подозрения, че тя е направила закононарушението, признава я за отговорна, само че не я санкционира. Това, че се е извинила на компанията притежател на крема и го е заплатила, признанията, които е направила са смекчаващи условия, които дават опция за условно преустановяване на производството. " - разяснява за "Монитор " правосъдният кореспондент на ТVN24 Пьотр Махайски.

Елена Поптодорова беше арестувана на летище "Фредерик Шопен " на 27 февруари 2017 при завръщането си във Варшава три дни, откакто е открито, че е откраднала безценен крем от безмитния магазин на летището. От материалите, събрани от Районната прокуратура на Варшава - Охота излиза наяве, че кражбата е осъществена на 24 февруари в 10:26. Всички дейности на Елена Поптодорова и придвижването й са проследени с камерите за наблюдаване.

В 10:09 някогашната дипломатка получава бордната си карта в пункта за инспекция за сигурност. На фотосите, които са приобщени към материалите по делото против нея се вижда по какъв начин елегантно облечена жена с дълго бежово палто и малко синьо куфарче влиза в един от безмитните магазини. Минава около рафта с кремовете, след момент се стопира, обръща се и още веднъж отива към рафта. Оставя куфара, разтваря полите на палтото с дясната си ръка протяга ръка към тъмна опаковка и я крие под палтото. В 10.27 излиза от магазина. Шест минути по-късно влиза в зоната "Не Шенген ", а в 11:23 отлита с полет LO631 за София. Никъде на фотосите, приобщени към делото не се вижда Поптодорова да организира телефонен диалог. В защитната си теза, към този момент у нас тя твърдеше, че е била разсеяна и разтревожена откакто позвънила майка й.

В 17:00 часа е открита кражбата на крема в магазина. Уведомена е полицията, извършителката е разпозната още същия ден като Елена Поптодорова, притежателка на български дипломатически паспорт и е открито, че има платен противоположен билет до Варшава за 27 февруари. Същия ден ок. 16 часа при прекосяване на граничен надзор на летището Поптодорова е арестувана. Кремът е открит у нея, алуминиевото капаче на крема не е било даже повдигнато, липсвала е единствено кутията.

Българката поискала съглашение с прокуратурата, само че сега, в който трябваше съдът да го утвърди, отбраната и показа отвод от съглашение и настоя делото да се гледа всъщност.

"Моля съдът да реши условно преустановяване на делото, това е безусловно инцидентна обстановка. Моля да прекратите делото, като постановите най-малък изпитателен период " - изиска юристът на Поптодорова на първото и последно съвещание всъщност. Преди това Елена Поптодорова е поднесла извиненията си към магазина и е заплатила цялостната цена на крема в размер на 1640 злоти, ок. 820 лв..

"По това дело нямаше никакви подозрения за фактическите условия. Това е характерен образец на използване на института на условното преустановяване. Подсъдимата от момента на осъществяването на закононарушението е направила всичко, с цел да компенсира вредите и да се извини. Паричното изражение е действително наказване. Мисля, че и по този начин това ще бъде за подсъдимата задоволителен урок " - акцентира в претекстовете за присъдата съдийката по делото. Според нея ползата на медиите към случая е в допълнение наказване за подсъдимата.

Условното преустановяване значи, че съдът признава подсъдимата за отговорна, само че я освобождава от наказване и официално остава неосъждана, името и няма да влезе в регистъра на осъжданите лица в Република Полша.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР