Заради скока на цените така наречената потребителска кошница у нас

...
Заради скока на цените така наречената потребителска кошница у нас
Коментари Харесай

От какво се лишават в магазина потребителите с най-ниски доходи?


Заради скока на цените по този начин наречената потребителска кошница у нас е поскъпнала с 13 лв. единствено за година.



Ако през януари 2021 година сме пазарували съществени хранителни артикули, плодове и зеленчуци за 75 лв., то година по-късно те към този момент ни костват 88 лв.. Това оповестиха за bTV от Държавната комисия по стокови тържища и борсите.

Най-сериозно нарастване има при олиото, което е поскъпнало с 38%. Цената на брашното и сиренето е с 26 на 100 по-висока в съпоставяне със същия месец на предходната година. Захарта и яйцата са скочили надлежно с 22 и с 18%.



От зеленчуците рекордьор е зелето, което е с 38% по-скъпо. Цената на картофите, морковите и доматите също е с над 30% по-висока.



78-годишният Иван Кирилов от Монтана има непретенциозен предел за пазар. От самун обаче не може се лиши. Пенсионерът пресмята, че към този момент дава с 10 лв. повече за съществени хранителни артикули.

Именно сиренето, както и олиото, яйцата, брашното, кашкавалът и захарта са поскъпнали доста по отношение на година по-рано. Заради високите цени на тока и газа картофите, зелето, доматите и морковите са с над 30% по-скъпи от предходната зима. А потребителската кошница на хората с минимални приходи става все по-бедна, споделят специалисти.

„ За тях това е убийствено и е много мъчно човек да живее по този начин. Моите наблюдения са, че доста остарели хора с ниски приходи на процедура ги гледат децата. Много е мъчно с подобен приход да оцелееш, пък камо ли в случай че би трябвало да храниш още гърла “, изясни Владимир Иванов от Комисията за стокови тържища и борси.

Търговците също усещат по-ниското ползване.

" Това се дължи на нарастването на тока с четири пъти, газта с три пъти, горивата с 30%... Всичко това докара до повишаване на цените “, споделя Едуард Цонов, началник на комерсиалния обект.

Експерти предизвестяват, че в случай че пазарът на енергийни запаси не се стабилизира скоро, на пролет ще купуваме още по-скъпи плодове и зеленчуци.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР