Заради ръста на новозаразените в столицата здравните власти обявиха затягане

...
Заради ръста на новозаразените в столицата здравните власти обявиха затягане
Коментари Харесай

Заради ръста на новозаразените: Затягат противоепидемичните мерки в София


Заради растежа на новозаразените в столицата здравните управляващи оповестиха стягане на противоепидемичните ограничения и контролът. Тази вечер в Министерския съвет министър председателят Кирил Петков изясни при какви условия ще отпадната зелените документи. Единият вид е равнището на имунизация в страната да доближи 60% - ваксинирани с две дози (една при еднодозовите препарати).

Сертификатът ще отпадне също, в случай че заетостта на интензивните кревати падне под 5%.
Снимка: btvnovinite.bg

„ В страни членки на Европейски Съюз има доста по-високо равнище на имунизацията – макар че нашето се усилва, надалеч не може да доближи средноевропейските равнища. В доста от тези страни се облекчават част от ограниченията – това е при доста по-високо равнище на имунизацията “, акцентира здравният министър проф. Асена Сербезова.

Главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев уточни, че ограниченията все още са компромис на база на особеностите на „ Омикрон “: „ Силно инфектиран, визира доста хора, не е чак толкоз патологичен и не натоварва чак толкоз здравната система “.

От 24 януари част от огромните възпитаници минават към образование в електронна среда. Децата от 1. до 4. остават в клас, а тези от 7., 10. и 12. ще продължат да се образоват присъствено до 30 януари.
Снимка: btvnovinite.bg

Неучебните дни сред двата периода ще бъдат пет, а не един, оповестиха от просветителното министерство. Така, занятия няма да се организират от 31 януари до 4 февруари. Заедно със съботите и неделите преди и по-късно, учениците няма да са в учебните заведения общо девет календарни дни. Те ще се върнат в клас на 7 февруари.

Дали присъствено или отдалечено от у дома ще се учи при започване на втория период, ще се реши от здравните управляващи.

Снимка: btvnovinite.bg
Заведенията за хранене и развлечения, казина, театри и кина още веднъж ще са с понижено работно време - до 22 ч. и с понижен потенциал - до 50 %. Мерките влизат в действие от идващия четвъртък - 27 януари.

Снимка: btvnovinite.bg
В столицата новите ограничения се постановат поради скока в броя на заболелите. Само за денонощие новите случаи са над 2 600. Увеличава се и броят на инфектираните деца - над 5000 инфектираните малолетни в София от началото на седмицата.

Свободни кревати сега има във всички лечебни заведения. „ Имаме подготвеност за откриване на нови спомагателни места, ще бъдат разкрити в допълнение детски места. Проблемът е с тези кревати, които са за деца, които са в тежко положение, в Педиатрията има две кревати – едното е заето, другото и него го чакам да се заеме, имаме едно в „ Пирогов “. Борим се да създадем още две, три, с цел да сме спокойни “, сподели Иван Кючуков, регионален управител-София.

Тези ограничения ще се трансформират по отношение на развиването на епидемията. Част от рестриктивните мерки за заведенията обаче провокираха остра реакция на двете браншови организации.

„ Няма да съблюдаваме повече ограничавания от тези, наложени все още! Дискриминационни ограничавания без никакъв действителен здравен резултат! Три години стигат! Не направихте нито една работеща мярка, от която засегнатият бизнес да получи поддръжка “, написа в позицията им.

Според регионалния шеф на София е належащо и други области у нас да обмислят стягане на рестриктивните мерки, а тук-там е нужно да се вкарат и по-строги.

От 1 февруари всички издадени европейски зелени документи за приключен имунизационен курс ще бъдат със период на годност от 270 дни от датата на последната сложена доза - което е девет месеца. Това оповестиха от Здравното министерство. Промяната визира поставилите си еднодозова и двудозова ваксина.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР