Заради продължението на Турски поток държавната Булгартрансгаз вече инвестира 75

...
Заради продължението на Турски поток държавната Булгартрансгаз вече инвестира 75
Коментари Харесай

"Булгартрансгаз" изтегли 200 млн. евро кредити зарди "Балкански поток"

Заради продължението на " Турски поток " държавната " Булгартрансгаз " към този момент влага 75 млн. лева в новата компресорна станция " Странджа " и 11 км газопровод до турската граница.

© Надежда Чипева Държавният газов оператор " Булгартрансгаз " е взел 200 млн. евро заеми от четири банки. Средства са за предплатени заплащания по българската част от газопровода " Турски поток ", именуван от премиера Бойко Борисов " Балкански поток ".

Любопитен детайл е, че държавната компания разгласи облага от интервенцията от над 2 млн. лева В момента по огромни корпоративни доларови депозити може да се получи и рента над 1%, а поради остатъка на евра и негативните лихви, е допустимо да се получи въпросната позитивна разлика, изясни пред " Капитал " банкер.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Заемите са за период от 6 месеца и са обезпечени със лични средства на " Булгартрансгаз ", чийто парични наличия към 30 юни тази година са били 548 млн. лв.. Тези средства очевидно са били в долари, защото валутат се употребява от всички петролни и газови компании за разплащания. Освен това на 11 октомври Българският енергиен холдинг е нараснал капитала на газовото сдружение с 350 млн. лева посредством 73 млн. лева неразпределена от минали години облага и 277 млн. лева запаси от преоценки.

Кой дава заемите

Процедурата за събиране на предложения за банково финансиране бе оповестена на 3 октомври, като такива можеше да се подават до 17 октомври. От " Булгартрансгаз " споделят, че са получили общо 9 оферти, като след оценка са подписали с контракти с Ситибанк Европа, ИНГ Банк, Уникредит Булбанк, както и с Международната банка за икономическо съдействие.

Какви тъкмо средства е предоставила всяка от банките не е ясно. Според изискванията на състезанието е имало две варианти - за заем сред 30 и 40 млн. евро и за подобен сред 40 и 50 млн. евро, като за всяка от тях финансовите институции е трябвало да предложат съответни лихвени проценти. Предвид общия размер от 200 млн. евро следва да се допусна, че всяка от определените 4 банки е предоставила по 50 млн. евро. Но в поканата имаше включено изискване, че " Булгартрансгаз " може да изиска нарастване с до 50% на предлагания заем, което на процедура значи, че може съотношението на присъединяване на банките да е друго.

Кредитите са обезпечени посредством депозити в щатски долари за период от 6 месеца, с алтернатива за удължение за още шест, изясняват от държавната компания като допълват, че това ще им разреши да реализират позитивен финансов резултат от над 2 милиона лв..

Къде отиват парите

По-голямата част от получените 200 млн. евро ще са за предплатеното заплащане към саудитския консорциум Arkad, който построява линейната част на газопровода. Конкретната сума, съгласно контракта, е 250 млн. лева плюс 50 млн. лева за Данък добавена стойност. Останалите 1.9 милиарда лева без Данък добавена стойност за строителството ще бъдат обезпечени Arkad и ще бъдат изплащани от " Булгартрансгаз " за период от 120 месеца след въвеждането в употреба на плана. Годишната рента в този случай обаче е избрана от арабите на 4.1%, което значи оскъпяване от над 400 млн. лв..

За обединяването на ГБС и " Ферощал ", което е определено да построява двете компресорни станции за " Балкански поток " - " Расово " и " Нова Провадия ", пък са планувани 140 млн. лева задатък и 28 млн. лева за Данък добавена стойност. Тук цялата стойност на контракта е 350 млн. лева без Данък добавена стойност и останалите 210 млн. лева ще бъдат обезпечени от изпълнителя, като държавния газов оператор има ангажимент да ги изплати за 2 години. Определената от ГБС и немския им сътрудник рента е 3.9% за първата година и 4.1% за втората.

Общата сума на тези предплатени заплащания е 468 млн. лева или 239.3 млн. евро, което значи, че " Булгартрансгаз " ще употребява и част от паричните си наличия, които към 30 юни са били 548 млн. лв..
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР