Заради продължаващото засушаване в Добричкия регион състоянието на около 48

...
Заради продължаващото засушаване в Добричкия регион състоянието на около 48
Коментари Харесай

Засушаването в Добричка област засегна 48 на сто от масивите с пшеница

Заради продължаващото засушаване в Добричкия район положението на към 48 на 100 от пшеничените посеви се прави оценка от регионалната комисия по зърнопроизводство като "средно ". За резултатите от направеното първо проучване с идването на пролетта на 10 на 100 от масивите със зърнената просвета заяви на шефът на регионалната дирекция "Земеделие " Десислава Иванова, съобщи Българска телеграфна агенция.

Очакванията са да паднат икономически значими превалявания, които да подобрят запасите от влага и да благоприятстват развиването на пшеницата.

Според специалистите, други 40 на 100 от полетата със зърнената просвета са в положително, а 10 на 100 - в доста положително положение. Само в две на 100 от обследваните масиви посевите са в незадоволително положение. Поради преобладаващо ниските температури в масивите не са установени заболявания, а развиването на плевелите е забавено. Няма и заплаха от полски мишки като в обособени полета са открити до две-три дейни колонии на декар, сочи обследването.

Добричка област е обичаен водач в производството на пшеница като новата годишна продукция се чака от 1 300 520 декара. През предходната година земеделските стопани в района създадоха към 650 000 тона зърно от 1 200 000 декара.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР