Заради продължаващата епидемична обстановка на територията на столицата облекченията за

...
Заради продължаващата епидемична обстановка на територията на столицата облекченията за
Коментари Харесай

Предвижда се удължаване на мерките за малкия и семеен бизнес в София

Заради продължаващата епидемиологична конюнктура на територията на столицата облекченията за бизнеса се планува да бъдат удължени. От Столична община оповестиха, че се чака те да бъдат признати през днешния ден с решение на Столичния общински съвет. Мерките включват изцяло опростяване на наемите за търговци, наематели на общински парцели за интервала, в който не са осъществявали активност.

Радко Чонков е наемател на заведение за бързо хранене в региона на Женския пазар. Описва последната година като тежка за бизнеса му, а оцеляването безпределно мъчно.

" Спадът на оборота е над 50% сега. Да се надяваме, че с възстановяване на времето и работата ще тръгне ", разяснява Радко Чонков.

Казва, че досега се е възползвал от всички предоставени облекчения за бизнеса.

" Това, което предлагаме сега е освобождение от наемите и надлежно компенсациите за право на прилагане на общински парцели, както и на парцели, които са благосъстоятелност на общинските търговски сдружения. По този метод се опитваме, съобразявайки се със опциите на общинския бюджет, да осигурим глътка въздух за бизнеса ", добави Георги Георгиев, ръководител на комисията по финанси и бюджет в Столичния общински съвет.

" Миналата година към 3 месеца не работихме, в този момент 2 месеца и нещо, за което не плащах наем, по-късно имахме спомагателни облекчения в границите на 50% поради понижения оборот, в този момент доколкото разбрах ще има нови облекчения за интервала, през който не сме работили да не плащаме наеми ", добави Радко Чонков.

Над 220 наематели на общински парцели месечно към този момент се възползват от облекченията, като над 1500 общо са търговците, представители на дребния, фамилен бизнес, които са били подкрепени през миналата година.

" Припомням единствено, че дотук от предходната година, вследствие на икономическата политика за облекчение на бизнеса, сме икономисали над 4 милиона и половина на най-уязвимите от рецесията търговци ", означи Георги Георгиев.

Макар че на Радко му се постанова да се раздели с част от личния състав, съумява да резервира огромна част от него.

" Оцеляваме мъчно и се надяваме за в бъдеще да потръгнат нещата. Имам и други обекти, които са с частни взаимоотношения, там нещата стояха по напълно друг метод ", сподели още Радко Чонков.

Предвидените ограничения за освобождение от наем и обезщетение за прилагане важат за период не по-дълъг от интервала 1 февруари до 30 юни 2021 година, а процедурата е разказана в детайли на уеб страницата на Общинския съвет.

Репортер: Софи Цветкова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР