Заради позициите заети от БрюкселМнозинството българи не смятат държавата за

...
Заради позициите заети от БрюкселМнозинството българи не смятат държавата за
Коментари Харесай

Европейците виждат нова Студена война

Заради позициите заети от Брюксел
Мнозинството българи не считат страната за забъркана

Има възходящо “разминаване” в политическите упоритости

По-голямата част от европейците считат, че стартира нова “Студена война” сред Съединени американски щати и техните съществени геополитически противници, Китай и Русия. Това демонстрира изследване на мозъчния концерн Европейски съвет за външна политика (ЕСВП), извършено в 12 държави-членки на Европейски Съюз, в това число в България.

Малцина европейски жители виждат националните си страни като директни участници в борбата сред Съединени американски щати и Китай. Тази позиция е най-силно изразена в България, Унгария, Австрия, Португалия и Италия.

Европейците са склонни да виждат Брюксел, а не личните си страни, като дейния съперник на Русия или Китай - малко повече от една трета имат вяра, че Брюксел води “Студена война” с Пекин, а два пъти повече с Москва.

Проучването на ЕСВП е извършено преди оповестяването на новия Индо-тихоокеански съюз за сигурност AUKUS предходната седмица сред Съединени американски щати, Англия и Австралия, който е ориентиран против Китай.

Авторите на отчета предизвестяват за възходящо “разминаване” сред политическите упоритости в Брюксел и обособените държави-членки на Европейски Съюз. Това може да подкопае ефикасния европейски отговор при положение на ескалация на напрежението с Китай или Русия.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш предизвести за риска от нова “Студена война” в свое изявление обещано в навечерието на съвещанието на Общото заседание на интернационалната организация, което се организира тази седмица в Ню Йорк.

“Трябва непременно да избегнем Студена война (б. р. сред Запада и Китай), която ще бъде друга от предходната, и евентуално доста по-опасна”, сподели Гутериш.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР