Заради позициите заети от БрюкселМнозинството българи не смятат държавата за

Заради позициите заети от БрюкселМнозинството българи не смятат държавата за ...

Европейците виждат нова Студена война

Заради позициите заети от Брюксел
Мнозинството българи не смятат държавата за замесена

Има нарастващо “разминаване” в политическите амбиции

По-голямата част от европейците смятат, че започва нова “Студена война” между САЩ и техните основни геополитически съперници, Китай и Русия. Това показва проучване на мозъчния тръст Европейски съвет за външна политика (ЕСВП), проведено в 12 държави-членки на ЕС, включително в България.

Малцина европейски граждани виждат националните си държави като преки участници в конфронтацията между САЩ и Китай. Тази гледна точка е най-силно изразена в България, Унгария, Австрия, Португалия и Италия.

Европейците са склонни да виждат Брюксел, а не собствените си държави, като активния противник на Русия или Китай - малко повече от една трета вярват, че Брюксел води “Студена война” с Пекин, а два пъти повече с Москва.

Проучването на ЕСВП е проведено преди обявяването на новия Индо-тихоокеански съюз за сигурност AUKUS миналата седмица между САЩ, Великобритания и Австралия, който е насочен срещу Китай.

Авторите на доклада предупреждават за нарастващо “разминаване” между политическите амбиции в Брюксел и отделните държави-членки на ЕС. Това може да подкопае ефективния европейски отговор в случай на ескалация на напрежението с Китай или Русия.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди за риска от нова “Студена война” в свое интервю дадено в навечерието на заседанието на Общото събрание на международната организация, което се провежда тази седмица в Ню Йорк.

“Трябва на всяка цена да избегнем Студена война (б. р. между Запада и Китай), която ще бъде различна от предишната, и вероятно много по-опасна”, каза Гутериш.

Източник: trud.bg