Заради по-високите разходи, нощувките в курортите по Черноморието ще са

...
Заради по-високите разходи, нощувките в курортите по Черноморието ще са
Коментари Харесай

30% по-скъпо море този сезон! Тричленно семейство трябва да извади 5 бона за 7 нощувки

Заради по-високите разноски, нощувките в курортите по Черноморието ще са със приблизително 20-30 % по-скъпи спрямо предходната година.

Пред Нова телевизия Антония Чомпова разкри, че за 7 нощувки цената във високия сезон за двама възрастни с едно дете е 5026 лв., а през предходната година е била 3080.

Във ваканционно населено място Дюни през предходната година за 10 нощувки тричленно семейство е плащало 3244, а през тази – 3589 лв., добави тя.

Хотелиерите изясняват по-високите цени с разноските, които за година са нарастнали с пъти, посочи водещият на „ На твоя страна “ Георги Георгиев. 

Седмица край вълните може да ни излезе с 200-300 лева от горната страна по отношение на предишното лято. 

„ С 15-20 % от горната страна са цени те по отношение на предходната година. Тоест, ще ни излезе най-малко 200 лева повече ”, сподели Александра Попова, която е избрала да нощува край Царево.

В Балчик хотелиерите чакат мощен сезон. Това лято още веднъж те ще разчитат най-вече на туристи от България и Румъния.

Виктор Лучиянов, който ръководи 4-звезден хотел, пресмята, че от предишното лято до в този момент  разходите му са скочили с пъти. Затова е заставен да вдигне цената на нощувката.

„ В нашия обект цената през дейния сезон предходната година. е била 159 лева – закуска с нощувка. Тази година  цената ще бъде 177 лева и то единствено, с цел да се покрие разликата при енергоносителите ”, разясни той.

По-евтин вид за отмора в курорта са къщите за посетители. И в тях обаче нощувката ще е по-скъпа от предишното лято.

„ Цените сме ги завишили минимално, тъй че да бъдат налични за всички посетители ”, разясни Мими Василева.    

„ За двойна стая нощувката беше 50 лв., а тази година става 60 “, добави тя.

В Крапец към този момент резервациите са малко, само че разноските и там порастват. Затова и там нощувките ще са най-малко с 10 % по-скъпи.

„ За къща с две спални цента от 140 стана 150 лв.. Това е незадоволително, с цел да се покрият огромните разноски, само че избираме да я даваме на по-ниска цена, в сравнение с да остава празна “, съобщи шефът на къща за посетители Светлин Янков.

В Тюленово този сезон нощувките стартират от 40-45 лева и доближават до 75. Офертите са приблизително с 18 % нагоре по отношение на предишното лято, само че в хода на сезона ще има още едно покачване, пресмятат хотелиерите. 

Тази година цената е 125 лв. за стая, а през сезона ще доближат 150 лв., сподели хотелиерът Радослав Русев.

В Албена чакат мощен сезон, а предложения има за всеки джоб.

„ Решихме да внесем многообразие, като дадем разнообразни пакети за почивки. За петзвезден хотел цента може да доближи и до 2 000 лв. “, сподели мениджърът Велина Гюмова.

Офертите за началото на лятото в Албена са с 10-15% от горната страна, само че се чака нов растеж в цени те. 

По-високи разноски регистрират и хотелиерите в Златни пясъци, а с това и по-скъпи почивки в курорта. 

„ Повишението е в интервала сред 20 и 30%. Това е най-малкото повдигане на цени те, което могат да създадат хотелите “, разяснява Станислав Стоянов от Съюза на хотелиерите в Златни пясъци. 

Хотелиерите в Слънчев бряг към този момент готвят приблизително 20% растеж на цената на нощувките. Те не изключват и ново повишаване в пика на сезона. 

Дори да изберете отмора под звездите вместо в петзвезден хотел, морето ще ви излезе по-солено от предходната година. Има покачване в цената на бунгалата в къмпинг Градина край Созопол с към 10%. При караваните няма смяна. Единствената разлика спрямо предходната година е, че са поставени електромери за всяка каравана. 

Румен Драганов от Института за разбори и оценки в туризма пък сподели, че най-ниски ще са цени те при започване на юни – 70-80 лв., а през междинния сезон – 115. „ През високия ще са към 150 лв. на човек. Всяко семейство би трябвало да добави 30 лв. към стоте, които е плащало през предходната година “, добави той.

„ Разходите за седмица отмора скачат приблизително с 200-300 лв. според от сезона и категорията на хотела, пресметнаха от сектора “, съобщи доцентът. 

От Института за разбори и оценки в туризма чакат 9 млн. туристи това лято, а през предишното са били 7,2 милиона.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР