Заради по-ниските заплати и по-краткия осигурителен стаж жените в България

...
Заради по-ниските заплати и по-краткия осигурителен стаж жените в България
Коментари Харесай

Мъжете в България получават 38% по-високи пенсии от жените

Заради по-ниските заплати и по-краткия застрахователен стаж дамите в България получават приблизително с 38% по-ниска пенсия от мъжете. Въпреки, че възрастта за пенсия у нас последователно се изравнява, разликите ще останат както за към този момент пенсиониралите се, по този начин и за бъдещите пенсионери, до момента в който " половите " неравенства в заплащането остават.
Това гласят някои от заключенията на разбор на Националния застрахователен институт по тематиката, представени от " Дневник ".

В разбора се показва, че наетите дами преобладават в браншове, в които междинният размер на работната заплата е под междинния за страната. Цитират се данни от последно проучване на Националния статистически институт (по данни от 2014 г.), съгласно което над 40% от наетите дами са работили в преработващата индустрия и търговията, където брутната годишна работна заплата е била под 90% от междинната за страната, други 23% са били заети в образованието, хуманното опазване на здравето и обществената работа - браншове, при които заплатата приближава междинната за страната.

По данни на осигурителния институт през 2017 година междинният застрахователен приход е бил 821,51 лева, а разликата е 10.6% в интерес на мъжете. Разликата в осигурителния стаж е 5.6 години - мъжете се пенсионират приблизително след 38.7 години застрахователен стаж, а дамите - след 33.1 години. Средната пенсия на мъжете е 410. 58 лева, а на дамите - 298.48 лева

Така след пенсионирането си мъжете получават приблизително 51.5% от последната си заплата, а дамите - едвам 40.9%.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР