Заради пандемията от коронавирус се отчита най-високото ниво на безработни

...
Заради пандемията от коронавирус се отчита най-високото ниво на безработни
Коментари Харесай

Най-високата безработица сред висшисти заради пандемията

Заради пандемията от ковид се регистрира най-високото равнище на безработни висшисти от 2015 година насам. Това регистрират консорциумът, който обновява рейтинговата система на висшите учебни заведения в България. Данните бяха показани от Георги Стойчев на брифинг в МОН през днешния ден.

3.5% е безработицата измежду висшите - най високото равнище, което се регистрира от 2015 година и това се дължи на ограничаващите ограничения поради пандемията, изясни той. Най-силно засегнатата сфера висшисти са от бранш Туризъм - близо 6%. В момента 31 професионални посоки са с най-ниска безработица - измежду тях се открояват Военно дело , Фармация, Стоматология. Интересен факт е, че с ниска безработица и най-високи приходи са студентите, приключили Металургия и Проучване и рандеман на потребни изкопаеми, а те влизат с най-нисък бал от приблизително обучение в университет.

Това са двете специалности, които имат най-силна добавена стойност - въпреки и с ниски резултати, имат доста добра реализация на пазара на труда, разясни Стойчев. Независимо от корона рецесията всички други знаци не престават да се усъвършенстват - усилва се делът на приключилите висше обучение, както и делът осъществени в стопанската система и хора, които имат принос към осигурителната система. Най-голямо увеличение на приходите има при специалностите Педагогика, Медицина и Здравни грижи.

С най-високи приходи са студентите с Информатика, Математика , Компютърни технологии, Обществено здраве и медицина, Полезни изкопаеми, Металургия.
 Предлагат университетите да образоват взаимно студенти
Предлагат университетите да образоват взаимно студенти

Ще бъде въведен и статут на " планови " докторанти

Заради ковид е намалял и натискът на студентите, които отпътуват да учат в чужбина. Изследванията на рейтинговата система демонстрират още, че магистрите имат по-добра реализация на пазара на труда и по-голяма част от студентите си дават сметка, че всяка идната степен покачва възможностите за реализация.

Действащите студенти в този момент са 202 000, с към 4000 повече тази година. Прогнозата за 2025 година е 218 000 студенти , само че е допустимо и да се надвиши тази цифра. След 2028 година още веднъж се чака спад в броя на студентите поради значителен спад в раждаемостта - това ще се отрази и върху броя на студентите.

Не може да се каже по какъв начин се отразява качеството на онлайн образованието в системата на висшето обучение, разяснява още Стойчев. Министърът на образованието Николай Деков бе безапелационен, че не би трябвало да се вършат паралели сред онлайн образованието в междинното обучение и във висшето. В учебно заведение учениците имат потребност от контакт с учителя и поддръжка, с цел да развиват уменията си да учат, във висшите учебни заведения са на друго равнище. Има разлика сред теоретичните дисциплини и практичните - Медицина и Ветеринарна медицина, да вземем за пример имат голям проблем при онлайн система поради практическите образования и там качеството спада, разясни Денков.
 Най-много студенти желаят да учат специалности с ниска реализация
Най-много студенти желаят да учат специалности с ниска реализация

Нови университети ще се разкриват и с мнение на отраслово министерство

Висшите учебни заведения имат огромни благоприятни условия да преструктурират стратегиите си с решение на ректора, затова могат да се компенсират интервалите, в които са затворени лабораториите. По думите на Денков " след години ще се види какъв е резултатът, няма по какъв начин с една година да се разбере ".

Георги Стойчев показа в детайли разбора на рейтинговата система на висшето обучение през 2021 г .: Броят на студентите е повишен, което е позитивна вест, защото последните години са намалявали . 200 000 са те предходната година, с 2% повече, отрицателната наклонност е пречупена и през 2021 година има увеличение. Това ще е началото на продължителна наклонност, в картата за висшето обучение се прави прогноза, че до 2028 година може да се чака оформянето на трайна наклонност за увеличение на броя на студентите в България.

Рейтинговата система установи началото на тази относителна наклонност, наричана е " демографски бонус ". Констатира се още продължаваща наклонност на преструктуриране на системата на висшето обучение в тенденция потребностите на пазара на труда и специалности с по-слаба реализация. Най-голямо увеличение на броя на студентите има в сферите на Образованието и опазването на здравето, Педагогика и педагогика на образованието, в направление Икономика.
 Кандидат-студенти от чужбина не съумяха да влязат в системата за онлайн изпити на МОН
Кандидат-студенти от чужбина не съумяха да влязат в системата за онлайн изпити на МОН

От министерството дават обещание нов шанс…

Преди 11 г от пускане на мерене на рейтинга на специалностите - те са били Икономика, Администрация, Право. Днес - още веднъж Икономика, само че два пъти по-малко, а в топ 2 са Педагогика, Медицина. Администрация и ръководство е изпаднала от топ 3.

Повишава се е делът на задграничните студенти у нас, над 8% са чужденци. Повече от половината студенти в Медицина и Стоматология са чужденци. Застъпени са и в специалностите Ветеринарна медицина, Фармация, Музикално танцово изкуство.

Важна наклонност е също - усилва се броят на научните изявления на българските висши учебни заведения, съпоставяне с началото на десетилетието те са два пъти повече.

Министърът на образованието Николай Денков удостовери, че се усилват задграничните студенти, което, по думите му, е " прозорец, който занапред може да се развие в секторите Медицина и Фармация. Той насочи обръщение към ВУЗ-овете, когато се дефинират профилите, съществена цел да е за привличане на задгранични студенти. Той дефинира като съществена оценка за всеки университет повишение на броя на научните изявления и заяви , че финансирането ще се обвърже с осъществяване на научни проучвания, приложни такива и нововъведения. Цялото програмиране на фондовете за висшите учебни заведения е обвързвано с това, сподели той.

По отношение на преструктурирането на специалностите - средствата, заложени в предходната тактика, са били изчерпани, понижен е приемът в другите посоки и не е задоволително да се запълни с качествени кандидат-студенти в специалности, които имат потребност от експерти.

Към специалността Математика има доста невисок интерес, за инженерни се вижда, че компании със международни имена търсят експерти непосредствено в МОН. Отзивите им били, че висшето обучение в България е качествено, само че са нужни повече хора. МОН уголемява стратегиите с нови средства - в това число се плануват специфични стипендии , унищожаване на такси в предпазените специалности. Нова опция за първи път тази година е подписване на контракти с компании, които да поемат таксите, да платят по-високи стипендии, само че под изискване, че приключилите студенти ще работят избран интервал във компаниите - това притегля голям интерес и форматът ще бъде уголемен, изреди Денков.

Министърът заключи, че българското висше обучение ще се интегрира с интернационалните университети. Целта е за 1-2 г да се образуват консорциуми сред висши учебни заведения, с цел да се интегрираме в европейското пространство.

Интересен факт е, е че висшите учебни заведения са отворени на входа - най-после приключват половината , по тази причина ще се направи разбор на системата на кредитиране.

" Митът, че българското висше обучение е на ниско равнище би трябвало да се отстрани, а би трябвало да се разисква в кои специалности е ниско качеството ", безапелационен е Николай Денков.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР