Заради пандемията нуждата от повсеместна свързаност става все по-очевидна, казва

...
Заради пандемията нуждата от повсеместна свързаност става все по-очевидна, казва
Коментари Харесай

Интернет трябва да се разглежда като комунална услуга


Заради пандемията потребността от повсеместна съгласуваност става все по-очевидна, споделя Андреас Рюселер
(снимка: R&M)

По-бързо нахлуване на оптиката до дома, нови хоризонти пред локалните мрежи и позициониране на Single Pair Ethernet като основна технология са главните трендове в развиването на телекомуникационните мрежи през 2021 година, съгласно Андреас Рюселер, основен маркетинг шеф на R&M.

Във всички браншове нарастват условията за предаване на по-голям размер данни и потребление на оптична технология с увеличена компактност, а пандемията даде спомагателен подтик на пазара за връзки и мрежи за данни.

„ Заради пандемията потребността от повсеместна съгласуваност става все по-очевидна. В частност това включва бърз достъп до интернет за семействата “, разяснява Андреас Рюселер. „ Когато милиони хора остават у дома и би трябвало да работят отдалечено, натискът върху търсенето за съгласуваност се усилва. Това от своя страна наложи телекомуникационният бранш да влага повече от всеки път в развиването на оптичната мрежа до дома (FTTH) “.

Според мениджъра, капиталовата вълна ще продължи и през 2021 година „ Въпреки че достъпът до интернет в този момент е съществена нужда – и би трябвало да се преглежда като комунална услуга, тъкмо както електричеството и водата – това към момента не е задоволително “, счита Рюселер. Той има вяра, че в дълготраен проект единствено оптичните кабели ще могат да обезпечат нужните запаси и скорост.

Сред новите мотори за всеобщото нахлуване на оптичните мрежи Рюселер показва 5G технологията, която занапред следва да се разпростира в целия свят. Безброй 5G антени би трябвало да бъдат свързани с оптичните мрежи, разпределители и центрове за данни, а предвижданата успеваемост на преноса на информация може да бъде осъществена единствено посредством създаване на оптична съгласуваност до антената (FTTA).
още по тематиката
На доста места обаче към момента не съществуват нужните оптични линии. Това постанова все по-тясно съдействие сред играчите на пазара, с цел да може да се развиват и употребяват 5G и FTTx инфраструктурите по-рентабилно, считат от R&M.

„ Подобно на 5G, навлизането на нови технологии в интелигентните здания е към момента в зародиш “, разяснява Андреас Рюселер. Предстои обаче през 2021 година тази наклонност също да се развие.

WiFi 6, идващото потомство WLAN, интернет на нещата (IoT) и сградната автоматизация са технологиите, които ще продължат да навлизат все по-масово, с помощта на интернет протокола (All over IP). Те изискват високоефективно окабеляване до най-отдалечените точки в постройките. Поради тази причина специалистите чакат нараснало търсене на кабелни системи Cat. 6A и Cat. 8.1. през 2021 година

Прогнозите сочат растеж и на интелигентните решения, основани на SPE (Single Pair Ethernet) технологията, която е основна за актуалните офис здания. Наред с данните и сигналите, мрежите в постройките ще би трябвало да придвижват повече електрическа сила в бъдеще, с цел да зареждат непосредствено безбройните дребни IoT устройства. Затова PoE (Power over Ethernet) има многообещаващо бъдеще.

Андреас Рюселер слага акцент и върху пазарните трендове за развиването на центровете за данни. „ Хипермащабни центрове за данни се появяват на всички места по света, разрастват се с бързи темпове и се радват на невиждани вложения “, споделя той. Преминаването към оптични мрежи, предоставящи скорост на транспорт 400 Gigabit/s, ще се разгърне в международен мащаб през 2021 година

В същото време високата компактност на оптичната съгласуваност изисква нови типове принадлежности за администриране и наблюдаване. Затова центровете за данни ще се нуждаят от интелигентни софтуерни решения, позволяващи дейно ръководство на мрежите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР