Заради организирана благотворителна акция кметът Даниел Панов връчи на президентът

...
Заради организирана благотворителна акция кметът Даниел Панов връчи на президентът
Коментари Харесай

Община Велико Търново и Ротари клуб възстановяват изгорялата зала на Военния клуб

Заради проведена благотворителна акция кметът Даниел Панов връчи на президентът на ротарианците Росен Великов орден с кръста за Независимостта
 013_360x480  014_640x480
Благотворителна акция за правене на механически план за ремонт на огромната зала на Военния клуб във Велико Търново се организира в четвъртък вечерта по самодейност на локалната организация на „ Ротари клуб ” и на общинската администрация. Събитието бе част от деянията, отдадени на 80-годишнината на организацията. Ротарианците си сложиха за цел да върнат блясъка на изгорелия преди близо 5 години салон, който оттогава е негоден.

На базата на техническия план Община Велико Търново ще финансира строителните действия в размер на 500 000 лв., нужни за цялостния ремонт. За проектирането са нужни към 12 000 лв..

По време на благотворителен коктейл бе излъчен юбилеен филм, който напомни, че през 1938 година 15 родолюбиви търновци основават първата организация точно в клуба, както и заслугите на ротарианците през последните години- създаване на шадраван в региона на Градската художествена изложба, на чешма и на шахматни дъски навън в парк „Марно поле“, закупуване на инсталация за МОБАЛ. В чест на 80-годишния празник, тази година ротарианците стартираха акция за възобновяване на салона във Военния клуб и възобновяване на Багриловия надпис, който е дело на един от най-бележитите общественици в остарялата столица – Димитър Багрилов, и е основан по случай 10-годишнината от оповестяване на Независимостта на България.Плочата се намира в скалите по пътя сред жп гарата по пътя за Ректората на ВТУ, само че от нея е останала само рамката, надписът е премахнат. Текстът е гласял “Българино, помни, че ти в царуването на Н. В. Фердинанд I, Цар на българите, се бори юначен и победи: Македония освободи на 24.IX.1915 година, а Добруджа на 04.I. 1917 година ”. Над тези думи са изобразени гербът на България и царската корона. Възстановеният незабравим знак ще бъде публично открит на следващия ден, по време на тържествата за Деня на независимостта.

Кметът на болярския град Даниел Панов и президентът на „ Ротари клуб ” Росен Великов си сложиха цел залата да бъде подготвена до 18 ноември 2019 година, когато се навършват 85 години от завършването на строителството на Военния клуб.

Градоначалникът напомни, че първият камък на Военния клуб е положен през 1933 година, като на откриването е участвал персонално цар Борис Трети и кралица Йоана. След което търновското офицерство, запасните воини, търговци и жители стартират дарителска акция, в резултат на което се събират 4 млн. лв. и през 1938 година Военния клуб към този момент е реалност. Салонът му е изпълнен във виенски жанр с богати орнаменти и дълги години впечатлява със своя искра и хубост. Панов осведоми, че след пожара локалната администрация води диалози с Министерство на защитата и стига до съглашение, че ще поеме напълно ремонта и възобновяване на изумената зала. Това е регламентирано в контракт, съгласно който пък МО трансферира 40 дка терени на бившето сержантско учебно заведение на Общината. По груби калкулации, ремонтът на Военния клуб възлиза на към 500 000 лв., които ще бъдат обезпечени от общинския бюджет. Панов акцентира, че досега на Общината са върнати 20 дка от терените, като се обмисля там да се направи или техно парк, или бизнес развъдник. „С тази акция вие ще подпомогнете Общината, защото ние разполагаме единствено с абстрактен план на салона, а след правене на механически план, ще можем да стартираме ремонта“, уточни Панов и благодари за родолюбивото дело на ротарианците.

„ Ротари клуб ” има неоспорим принос и огромна роля за актуалното развиване на Старата столица. Сигурен съм, че дружно ще продължим да работим за още по-доброто бъдеще пред Велико Търново ”, сподели Даниел Панов.

По случай 80-годишнината на „ Ротари клуб ” той връчи на Росен Великов специфичен орден с кръста за Независимостта – имитация на царското отличие от 1909 година, както и Старопрестолна грамота. Това бе първият от 110-те направени почетни знаци за юбилея послучай оповестяването на българската Независимост.

„От Общината ще връчваме през цялата година на заслужили дейци и надарени възпитаници тези награди, които съставляват имитация на възпоменателен кръст от 1908 година за Независимостта с бронзов орден, с които са награждавани поборници, опълченци, офицери и подофицери и сержанти“, посочи Панов.

След формалната част, присъстващите оставиха своята милостиня в две урни във фоайето на клуба.
Над 50 мъже от Велико Търново членуват в Ротари клуб. Още 12 членове има в сателитните клубове в Бяла църква и Павликени. Кампанията ще продължи през цялата ротарианска година- до 1 юли 2019 година, като кулминационната точка ще е на 17 ноември т.г., когато локалният Ротари клуб ще е хазаин на благотворителен бал на всички клубове в страната, по време на който ще продължи набирането на средства за работния план.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР