Заради новите щамове на коронавируса характеристиките на заразата от есента

...
Заради новите щамове на коронавируса характеристиките на заразата от есента
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: 20% от новозаразените са под 19 години


Заради новите варианти на ковид характерностите на болестта от есента до момента са се трансформирали. Първо: той се предава по-лесно, второ: изменена е клиничната картина. Това описа пред Българска национална телевизия основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. И добави, че през октомври, ноември, декември хремата не е била характерен признак за коронавирус, а в противен случай. То в този момент вирусът стартира като типична хрема - запушен нос, гърло, кашлица, раздразнение. Третото нещо е смяната във възрастовите групи - 20% от новите случаи са под 19 години, към този момент има разпространяване на вируса и в детски градини и в учебни заведения.

Нигерийският вид на ковид не е засичан у нас досега. В началото на седмицата се чакат резултатите от едно огромно проучване с 600 проби, които са с по-особено протичане, с по-особени данни от проучванията, затова има подозрения, че това са разновидности, разнообразни от класическия.

Следващите 2-3 седмици са последният връх, който би трябвало да минем, доцент Ангел Кунчев. Въпреки че всички медици, в това число и НОЩ оповестиха, че ни чака повишаване на случаите и пълнене на лечебните заведения, множеството ограничения бяха разхлабени от 1 март. Тезата им е, че поради английския вид на вируса болестта по този начин или другояче ще се популяризира. И че даже в страните с цялостно затваряне, случаите порастват. В същото време след месец България ще организира избори за парламент, а пикът ще е тъкмо тогава.

Знам какъв брой боде в очите фактът, че ограничаваме активността в лечебните заведения, пък работят заведенията. Вълната в Кюстендил стартира при затворени заведения и в случай че някой мисли, че затваряйки заведенията за хранене, ще прекратим вълната и няма да има трета вълна, доста се лъже. Да, някакъв резултат ще има, и там се вършат контакти, само че в случай че хората работят интелигентно, мъдро, в случай че посетят заведението единствено да се нахранят, в случай че не са 15 души в огромна компания, рискът е безусловно съпоставим с доста други места - и в офиса, и на улицата, и в превоза, и в магазина, е тезата на Кунчев.

Той твърди също, че след най-вече месец ще има „ дълъг ярък интервал напролет и лятото “.

Общо взето прогнозите на учените са, че при започване на 2022 година казусът Covid няма да е въобще липсващ, а ще се трансформира в един респираторен вирус, с който ще се срещаме есенно-зимния сезон, само че няма да е заплашителен и няма да умираме всеобщо от него, сподели Кунчев.

По думите му, сега данните са неприятни, нарастването е доста, само че въпреки това това не е изненада, тъй като в Европа същото се следи от към месец. Там към 60% от случаите са британски вид на ковид.

Идеята на НОЩ е ограниченията да са местни и по-голямо да е стягането в зоните с по-голяма заболеваемост.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР