Заради неясна законова уредба и прехвърляне на отговорности хора с

...
Заради неясна законова уредба и прехвърляне на отговорности хора с
Коментари Харесай

Здравните власти не съобщават на заразно болни за инфекцията им

Заради неразбираема законова уредба и прекачване на отговорности хора с рискови заразни заболявания не знаят от време на време с години за положението си, сподели репортаж на Би Ти Ви. Става дума за хора, които са дарили кръв, която се оказва инфектирана, само че информацията не стига до тях, тъй като никой от здравните управляващи не ги уведомява.

Такъв е казусът на Иван Такев, който преди 4 години дарил кръв. Тя е била изследвана и се оказало, че индивидът има хепатит С, само че никой не му съобщил. Тази година отишъл да подари още веднъж и по този начин схванал, че има хепатит С.  " Бях много шокиран. Не съм вярвал, че може да се случи на мен - нямам татуировки, не съм наркоман ", сподели Такев.

При кръводаряване кръвта се изследва за редица болести, с цел да е несъмнено, че е безвредна за реципиента. По закон, когато на пациент се откри рисково заразно заболяване, би трябвало да се уведоми Районната здравна ревизия. РЗИ уведомява персоналния доктор, който би трябвало да уведоми пациента. " Личният ми доктор беше шокиран, когато му споделих, никой не го беше уведомявал ", изясни Такев. Затова съгласно него би трябвало да се промени законът и пациентът да се уведомява персонално.

" Имала съм няколко такива случая, в това число неуместни обстановки като пациент, който 10 години не знае, че има хепатит С ", разяснява експертът по здравно право юрист Мария Шаркова. " Проблемът е, че цялата тази нормативна уредба е разпиляна в няколко документа, няма ясна отговорност кой би трябвало да уведоми пациента и по този начин той самичък би трябвало да намери резултатите си. Стигаме до парадокса, че няколко институции знаят, че сме заболели от хепатит, само че ние самите не знаем ", изясни тя.

От националния център по трансфузионна хематология също считат, че има празнина в нормативната уредба и законът не споделя категорично кой би трябвало да уведоми пациента. Там сега тече вътрешна инспекция по случая на Такев.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР