Заради множеството нарушения, открити при проверката в Агенцията по вписванията,

...
Коментари Харесай

Даниела Митева е новият директор на Агенцията по вписванията

Заради множеството нарушавания, открити при инспекцията в Агенцията по вписванията, досегашната й изпълнителна директорка Габриела Козарева е освободена от поста, а на нейно място е назначава Даниела Митева. Това разгласи в сряда правосъдният министър проф. Янаки Стоилов. На въпрос на публицист той посочи, че уволнението не е поради апела на здравния министър за премахване на Козарева поради противозаконния отвод да бъдат вписани в Търговския указател новите бордове на Правителствена и Александровска болница.

Даниела Митева към този момент е била шеф на АВ за малко повече от половин година до есента на 2009 година, като преди този момент беше по-продължително време зам. шеф на организация. Тя оглавява Агенцията откакто правосъдният министър в Тройната коалиция Миглена Тачева, през октомври 2008 година, уволнява предходния шеф и поставя неговата заместничка Митева на директорския пост. През октомври 2009 година идната правосъдна министърка Маргарита Попова от първия кабинет на ГЕРБ уволнява Митева публично поради кардинални разлики във вижданията за организацията на работа. Но в общественото пространство изтекоха разнообразни сведения за нецелесъобразно разходвани средства по публични поръчки, които данни били дадени на прокуратурата.

На въпрос за тези обстоятелства от биографията на Митева през днешния ден министър Стоилов посъветва да се ревизират резултатите от тази инспекция, без непосредствено да споделя, че няма формирани каузи. В случая е била сезирана прокуратурата без да се извърши вътрешна инспекция, без одит, разясни той.
На фотографията отляво надясно: министър Янаки Стоилов, Мария Павлова, зам. министър на правораздаването, Иван Демерджиев, зам. министър на правораздаването
Сегашната инспекция в Агенцията по вписванията, станала мотив за уволнението на Казарева, е разпоредена на Инспектората към Министерството на правораздаването още с встъпването на екипа, разгласи отрасловият зам. министър Иван Демерджиев. Открити са няколко групи притеснителни нарушавания.

Рязко е повишен броят на необработените годишни финансови доклади за последните четири години , уточни още първоначално министър Стоилов. В началото на 2017 година те са били 350 000, в този момент доближават съвсем 1 000 000, сподели Стоилов. В Агенцията отдавна има 35 незапълнени вакантни места , в случай, че натоварването на личния състав е високо и хората работят изключително, тъй като активността на организацията е забавена, в някои връзки - с години. Нещо повече - изключително тревожно, че част от незаетите места са доста управителни длъжности - зам. изпълнителен шеф, основен секретар, основен юрист. Козарева е водела " много непоследователна кадрова политика ", при която едни хора са уволнявани редовно, в това число със задна дата откакто са били възобновени с решение на съда, а други са били толерирани като са непозволено заемали длъжности по съвместителство. Такъв е случая със служителката, която извършва длъжността основен секретар - назначена в продължение на две години до заемането на длъжността с конкурс, без да дава отговор на законовите условия, като през това време заплатата й скочила повече от три пъти - от 1200 лева на към 4200 лева, с разнообразни техники, които вървят по ръба на закона и даже го нарушават. Срещу България е формирана наказателна процедура от Европейска комисия поради 4-годишно безучастие по отношение на уговорката за свързване на българския Търговски указател с интернационалната осведомителната система на бизнес регистрите. Демерджиев разгласи, че се пробвали единствено за един ден да наваксат три пропуснати стъпки през последните 3 години и се надяват това да е задоволително за преустановяване на наказателната процедура. Като доста тревожно Демерджиев окачестви обстоятелството, че АВ няма назначен личен чиновник, който да се занимава с мрежовата и осведомителна сигурност. Тази активност е предоставена с цивилен контракт на двама души, избрани от " Информационно обслужване ", получаващи заплащане от по 5000 лв. месечно, а дружно с това - безграничен и безотговорен достъп до регистрите. Това е меко казано смущаващо ", сподели зам.-министърът. Козарева се е самоопределила за началник на два европроекта , по които е получила 26 000 лева При тази скица контролът върху осъществяването на плановете е трябвало да бъде реализиран от основния секретар на АВ, който й е зависещ. Контролът върху за осъществяването на които е трябвало да бъде следена от подчинения си основен секретар. По тях тя е получила 26 000 лева

В Агенцията по вписванията продължава инспекцията за отхвърли да се впишат управленията на лечебните заведения, когато има резултат, той ще бъде оповестен, съобщи Демерджиев. Той показа, че работата на длъжностните лица по регистрацията била с доста ниско качество, установени били голям брой еднотипни отводи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР