Заради климатичните промени и глобалното затопляне акулите започват да предпочитат

...
Заради климатичните промени и глобалното затопляне акулите започват да предпочитат
Коментари Харесай

Заради глобалното затопляне акулите започват да предпочитат дясната посока

Заради климатичните промени и световното стопляне акулите стартират да избират дясната посока, откри австралийско изследване, представено от в. "Дейли мейл ".
Научен екип от университета "Маккуори " в Сидни провел опити, с цел да наблюдава по какъв начин ще се държат акулите, в случай че се излюпят при температури на океана, които се чакат през 2100 година. Специалистите стигнали до извода, че температурните промени ще повлияят на метода, по който се придвижват тези морски хищници. Те ще избират да клонят надясно, развой, който е прочут на учените под термина латеризация.
Специалистите от "Маккуори " инкубирали 12 яйца на акули в аквариуми в контролна група при температура 20,6 градуса по Целзий. Други 12 те сложили при постепенно покачваща се до 23,6 градуса температура на водата, каквато е прогнозата за края на века. Резултатите се оказали много стряскащи. Пет от дребните акули, излюпени в по-топли условия, умрели единствено след един месец. Останалите имали наклонност да избират придвижването надясно.
Това било открито, като дребните морски жители имали опция да избират стръв в улеи под формата на Y. "Температурно променените " морски хищници всеобщо залагали на дясното отклонение на улея. Учените се тормозят, че климатичните промени ще се отразят пагубно върху мозъчните функционалности и на морските жители.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР