Заради икономическите сътресения от COVID-19 кризата безработицата в България през

...
Заради икономическите сътресения от COVID-19 кризата безработицата в България през
Коментари Харесай

Ефектът COVID: 7,4% безработица и забавяне ръста на заплатите у нас през 2021 г.

Заради икономическите разтърсвания от COVID-19 рецесията безработицата в България през 2021 година се чака да доближи 7,4%, предвижда световният водач в застраховането на търговски заеми – Euler Hermes в регулярния отчет за развиването на страната ни. Това равнище е едно от най-високите в района на Централна и Източна Европа, демонстрира относителен разбор на специалистите. През 2022 година с предстоящото поетапно възобновяване на бизнеса безработицата ще може да се редуцира до 6,2%. Тази обстановка на пазара на труда ще се отрази и в доста закъснение на растежа на заплатите у нас, като след безапелационното нарастване през предходните две години надлежно с 11,5% и 7%, за 2021 година се чака осезаемо усмиряване на наклонността до 3% растеж, а за 2022 година – 5%.

Проучване на Euler Hermes демонстрира, че обстановката на пазара на труда в Еврозоната, където доста българи намират реализация през последните години, също не е оптимистична, като равнищата на безработица в редица огромни страни като Франция, Италия и Испания са над тези в Централна и Източна Европа. Очакването на анализаторите е трайно незаетите през 2021 година да доближат 6,6 млн. души, което е с 38% повече спрямо времената преди COVID-19 рецесията. Завръщането към предходните равнища на претовареност генерално е сложено под въпрос. От една страна то е обвързано с възобновяване на стопанските системи, като съгласно специалистите това е допустимо да се случи в Германия през втората половина на 2022 година, а в множеството други страни чак през 2023 година. Междувременно обаче новата COVID-19 обстановка трансформира и разпоредбите на пазара на труда, като с форсирането на дигитализацията и автоматизацията в Европа продуктивността на труда към този момент надскача доста равнищата отпреди рецесията. Това сходно на познатия от Съединени американски щати модел слага под подозрение връщането на работа на доста хора, изключително на позиции, които не изискват характерни умения.

Според анализаторите на Euler Hermes процесите на пазара на труда ще бъдат фактор и за ограничение на инфлацията в България, като прогнозата им е за 1,1% и 2,1% през 2021 и 2022 година. Очаква се и закъснение на растежа на самостоятелното ползване, което през 2018 и 2019 година беше главният мотор за напредък на българската стопанската система. Заради COVID-19 рецесията през 2020 година обаче се следи “замръзване”, а за тази и идната година растежът ще се движи към 3%. Експертите обръщат внимание и на лимитираната кредитна интензивност у нас, която съвсем не е повишена през 2020 година макар ниските лихви. Актуализираната прогноза на застрахователя за развиването на българската стопанска система през 2021 и 2022 година е за растеж на Брутният вътрешен продукт надлежно с 3,5% и 3,8% след свиването с близо 5% през спешната 2020 година.

“В тази извънредно динамична среда, компликация при прогнозирането и бързи промени в положението даже на познати и потвърдени във времето търговски сътрудници, за бизнеса е по-важно от всеки път да ръководи риска. Един от инструментите за това е застраховането на търговски заеми, като в новата действителност за фирмите е основно не просто да подхващат тази стъпка, само че и да търсят потвърдено постоянен осигурител.”, изяснява Камелия Попова, Управител на Euler Hermes за България и напомня, че

Moody's Investors Service удостовери постоянния рейтинг Aa3 stable на Euler Hermes в последния обзор на пет водещи застрахователи на търговски заеми в света. Дори в подтекста на COVID-19 рецесията вероятността за Euler Hermes остава устойчива като отражение на постоянния рейтинг на групата Allianz, към която принадлежи.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР