Заради финансови съкращения в бюджета на Главна дирекция Пожарна безопасност

...
Заради финансови съкращения в бюджета на Главна дирекция Пожарна безопасност
Коментари Харесай

Съкратеният бюджет на огнеборците вещае човешки жертви

Заради финансови съкращения в бюджета на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията ” ще бъдат застрашени човешки животи. За това сигнализира Управителният съвет на Националния профсъюз на пожарникарите и спасителите „ Огнеборец ”.
Причината е оповестеното в Държавен вестник от петък, 07.12.2018 година, Постановление на Министерски съвет № 273 за одобрение на вътрешно обезщетени промени на одобрените разноски по области на политики/бюджетни стратегии по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2018 г, с което се лишават близо 7 млн. лева от така и така оскъдния бюджет на дирекцията за тази година.

Според пожарникарите и спасителите нито едно от немалкото политически управления на ведомството, управлявали го през последното десетилетие, не е изпълнило отговорностите, предоставени му със закон, а точно като шеф да обезпечи здравословни условия на труд на чиновниците си. Липсата на годни защитни дрехи и уреди за пожарникарите и спасителите усилва риска от професионални болести, за жалост някои от които са нелечими и неслучайно в отчетите по заболеваемостта на чиновниците от Министерство на вътрешните работи не попада статистика за броя на заболелите огнеборци и спасители.

В резултат на безхаберието на управленията на Министерство на вътрешните работи, болшинството от пожарникарите и спасителите са оборудвани със остарели и негодни за приложимост защитни средства и са принудени да си ги закупуват сами.

Недостигът на средства за поддържане на наличната техника, в това число и закупената по европейски стратегии, основава предпоставки за забавена реакция при зародили катастрофи и риск за живота и здравето на жителите, както и огромни материални загуби.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР