Заради енергийната криза, Германия е завладяна от треска за въглища.

...
Заради енергийната криза, Германия е завладяна от треска за въглища.
Коментари Харесай

Заради кризата: Все повече германци се презапасяват с брикети

Заради енергийната рецесия, Германия е превзета от тресчица за въглища. Все повече семейства се презапасяват с брикети, което трансформира суровината в скъпа и дефицитна стока.

Фирмата-собственик на склад за въглища в Берлин има едновековна история, само че сходен напор от клиенти не са виждали от десетилетия.

" Такъв напор през лятото е невиждан – всеки желае въглища. Има дефицит на въглища освен в Берлин, само че и в цяла Германия. Търсенето е голямо ", сподели Фритьоф Енгелке, снабдител на брикети.

Подобен интерес има и към другите хранилища за въглища в немската столица. В множеството към този момент работят на три смени. Ваканциите на личния състав са зачеркнати. Поръчките не стопират. А графикът за доставки е цялостен до края на октомври.

" Имаме доста нови клиенти, които до момента не са идвали. Всеки, който с изключение на газов котлон има и печка, към този момент желае въглища ", сподели Фритьоф Енгелке.

Преди войната в Украйна, към 5-6000 семейства в Берлин, което е доста дребна част от съвсем 2-та милиона семейства там, употребиха въглища за отопление.

За първи път от доста години закупувам въглища. Досега се отоплявах с газ и с печка на дърва. Но с непрекъснатото повишаване на газа желая да имам сигурност.

През последните месеци цената на въглищата скочи с към 30%. Но те към момента са по-евтини от дървата за огрев.

Заради енергийната рецесия Германия усили производството на електрическа енергия от въглища.

Независимо от мярката, управляващите в Берлин твърдят, че няма да има подем на изкопаемите горива, изключително на въглищата, и че страната ще извърши климатичната си стратегия до 2030-та година. Но с треската за въглища, която превзема крайните консуматори, зелените цели на Германия наподобяват все по-отдалечени.


Последвайте ни във и
Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР