Заради драстичното поскъпване на строителните материали започва замразяване на имотните

...
Заради драстичното поскъпване на строителните материали започва замразяване на имотните
Коментари Харесай

Заради драстичното поскъпване на строителните материали инвеститори замразяват имотните сделки на "зелено"

Заради фрапантното повишаване на строителните материали стартира заледяване на имотните покупко-продажби " на зелено ", алармират от строителния отрасъл пред " Нова тв ".

Общата цена на строителството е скочила с 27%. Най-голям дял в това отношение се пада на дървения материал, който е поскъпнал двойно.

Цената на арматурата се е повишила с 65%, а на топлоизолацията с 42%. С оглед на продължаващото бързо повишаване на цените се стига и до прекъсване на покупко-продажбите " на зелено ", т.е. преди изграждане на постройката.

" Голяма част от вложителите стопират продажбите. Те не престават да си строят, само че не продават, до момента в който не видят каква ще бъде себестойността и какви ще бъдат цените не парцелите. Хората усещат, че инфлацията е голяма, чудовищна, предвид на парите, които се напечатаха поради коронавирус рецесията в Америка и в Европа ", твърди Георги Шопов от Асоциацията на строителните бизнесмени.

Всичко това ускорява търсенето, надлежно и цените на парцелите потеглят още по-нагоре. Заради невъзможността да се предвижда крайната себестойност, в обществения бранш пък към този момент има публични поръчки, за които не се явяват претенденти за осъществяване.

" Един съответен образец ще ви дам. Сега има пуснати поръчки за 13 блока за саниране. Няма нито един претендент, тъй като тези контракти са неизпълними сега. Цените са образувани преди 3-4 години ", споделя Валентин Николов от Камарата на строителите в България.

От Камарата упорстват за среща със служебния министър председател Стефан Янев, обезпокоени от задаващата се рецесия.

" Вече има освобождение на служащи. Те така и така не са дотстатъчно, изключително висококвалифицираните експерти в пътния отрасъл, във високото строителство, за изолации, заварчици и така нататък ", оповестява още Валентин Николов КСБ.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР